Plivanje za Časni krst u Srbiji po ledenom vremenu i zaleđenim rekama, u Beogradu bez pobednika, zaleđene ruže na krstu (FOTO)

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
55

Tradicionalno bogojavljenjsko plivanje u Časni krst u Srbiji je ove godine zbog pandemije korona virusa svedeno na simboličan način, ali se tradicija ipak nije prekinula. U pojedinim gradovima je imala i humanitarni karakter. Na Adi Ciganliji, jedinom mestu u Beogradu gde je ove godine održano plivanje za Časni krst, održana je revijalna trka bez pobednika.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

U vodu je skočilo 12 plivača, ali ove godine krst je bio vezan, pa se plivalo do njega, a ne za njega.

Niš: Policajac prvi do krsta

U Nišu je učestvovalo je 16 plivača umesto planiranih 19 jer su trojica morala da odustanu zbog tahikardije. Plivanje za časni krst u Nišu organizuje najveća niška opština Medijana 15. put u saradnji sa Eparhijom niškom.

Pobedio je Miloš Čičić 26 godina, policajac, pripadnik interventne jedinice niške policije. On je dve godine u policiji, plivao je 4 puta do sada a ovo mu je drugi put da pobeđuje. Prošli put 2016. godine.

Pobednik je dobio 30. 000 dinara, lovorov venac, zlatan lanac i privezak, koje je uručio predsednik opštine Nebojša Kocić.

Za sve učesnike su organizovane prigodne nagrade.

U Kragujevcu pobednik osnovac

U nadmetanju u plivanju za Krst Časni u Kragujevcu, u ledenoj vodi jezera u Šumaricama, pobedio je Filip Milivojević, učenik osmog razreda O. Š. “Jovan Popović”.

– Imam 14 godina, treniram plivanje 10 godina, i roditelji su me podržali… Imao sam malo priprema jer je jako hladno, ali na ovaj dan smo svi pobednici, a bilo nas je 33 – rekao je Filip.

Valjevo: Časni krst porinut u Kolubaru

Sveštenici eparhije valjevske SPC obavili su tradicionalno osvećenje bogojavljanske vodice na česmi na Vojvodinom trgu u centru grada, nakon čega je, tradicionalno, porinut Časni krst u Kolubaru.

Na drugoj valjevskoj reci Gradcu izostalo je tradicionalno plivanje za Časni krst koje je odloženo, kako je obrazloženo, zbog epidemiološke situacije u gradu i zabrane okupljanja više od pet osoba.

Osvećenju bogojavljenske vodice ipak je prisustvovao veći broj vernika od propisanih pet, većina bez zaštitnih maski i, zaključuje se na osnovu fotografije, ne uz potpuno poštovanje fizičke distance.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More