“Gledam u zvezde. Tamo idem uskoro”, poslednja objava legendarne glumice! Trnovit put ka slavi žene koju su prognali zbog ljubavi sa Srbinom (FOTO)

Foto: Instagram/printscreen
198

Svet je začas obišla vest da je umrla jugoslovenska glumica Mira Furlan. Imala je samo 66. godina.

Na njenom tviter nalogu je objavljena ova vest, uz reči same Mire Furlan.

“Gledam u zvezde. Vedra je noć i Mlečni put se čini tako blizu. Tamo idem uskoro. “Svi smo mi materija iz zvezda”, odjednom se setim reči Delin iz Džoovog scenarija. Nije to tako loše. Ne plašim se. U međuvremenu, dopustite da sklopim oči i osetim lepotu oko mene. I da udahnem, ispod tamnog neba punog zvezda. Udahnem. Izdahnem. To je sve.”

 

Glumica Mira Furlan umrla je u 65. godini, a o njenom životu se prethodnih decenija i te kako pisalo i pričalo, nikada nije krila da je odlazak sa ovih prostora videla kao jedino rešenje tokom nemira koji su zahvatili region.

Put ka slavi je bio trnovit

Rođena je u Zagrebu, a sada već davne 1991. godine, Mira se iz odselila u Ameriku gde je otpočela potpuno novi život.

Međutim, njenom putu do uspeha prethodio je niz nesrećnih događaja. Majka joj je preminula od raka kada je glumica imala samo 16 godina, što je za nju bio pretežak udarac, zbog specifičnog odnosa koji su imale. Često su se svađale, a Mira joj je zatim pisala pokajnička pisma u kojima se izvinjavala.

1986. godine Mira je upoznala srpskog režisera Gorana Gajića sa kojim je ubrzo otpočela vezu. Pošto je zbog ljubavi živela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom.

Jednom prilikom, ispričala je kako ju je reditelj osvojio.

– Popeo se na jarbol broda koji nas je vozio od Hvara do Visa. Gledajući ga kako se jednom rukom drži na tom neopisivo visokom jarbolu, shvatila sam da je to čovek koji se ne boji. Konačno, rekla sam u sebi. Moji dotadašnji susreti sa osobama suprotnog pola uglavnom su bili susreti sa potpuno isprepadanim muškarcima. Panični strah od žena je ujedno i izvor nasilja prema ženama koje obeležava ove prostore. Taj strah i ta mržnja koja iz njega proizlazi takođe su po mom mišljenju bili i razlog linča moje malenkosti početkom devedesetih – rekla je Furlan.

Mira Furlan, jedna od najlepših glumica iz bivše Jugoslavije. Na “Akademiji za kazalište i film” u Zagrebu je diplomirala 1978. godine. Odmah nakon završenog fakulteta ostvarila je nekoliko poznatih pozorišnih uloga, za koje je i nagrađena.

Za svoju porodicu je rekla da je bila liberalna i da joj roditelji nisu bili strogi. Mirina majka je na žalost preminula od kancera, a sa ovom bolešću se borila još dok je slavna glumica bila devojčica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PCNEN (@_pcnen_)


U SFRJ je važila za poznatu glumicu, koju je publika upoznala kroz brojne uloge u domaćim filmovima, a ujedno je bila i članica “Hrvatskog narodnog kazališta”.

Početkom devedesetih, u vreme kada je mržnja između Srba i Hrvata bila sve veća, Mira Furlan je bila meta predrasuda i pretežno negativnih komentara, zbog veze sa Goranom Gajićem, danas njenim suprugom.

Oduzet joj je stan, radila kao konobarica

Često je posećivala psihijatra, zbog čega je takođe bila izložena osudama javnosti. Nakon što je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom pozorištu, oduzet joj je i stan koji je nasledila od bake, a dnevno je dobijala oko 50 pretnji smrću.

Usledio je otkaz u “Kazalištu”, oduzet joj je stan koji je nasledila od bake, a koji je tek nedavno uspela da vrati u svoj posed. Kako bi izbegli neke veće probleme, Mira i Goran su emigrirali u Ameriku. Glumica je u početku bila prinuđena da radi kao konobarica, ali je veoma brzo uspela da nastavi sa glumom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DanielaOlear (@dani.olear)

Mira i Goran su 1991. godine bili primorani da se odsele u Beograd, odakle su otišli u SAD. Tamo su radili sve da prežive. Goran je radio kao dostavljač, asistent montaže i montažer, a Mira kao konobarica, prodavačica i kao prevodilac. Zakeli su se na večnu ljubav i dobili su sina kome su dali ime Marko Lav.

Kao članica Hrvatskog narodnog pozoritša igrala u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i Otac na službenom putu (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu. Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok-bend La Cinema.

Zapamćene su uloge u filmovima Kiklop (1982) Antuna Vrdoljaka, U raljama života (1984) i Za sreću je potrebno troje (1986) Rajka Grlića i u filmu Lepota poroka (1986) Živka Nikolića.

Krajem 1991. godine Mira Furlan i njen suprug emigrirali su iz SFRJ kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se bivša država nalazila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by www.emotion.rs (@emotion.production)


Godine 2002. vratila se posle 11 godina u Hrvatsku da bi igrala glavnu ulogu u predstavi Rada Šerbedžije.

Suprug, filmski reditelj Goran Gajić koji je, između ostalog, režirao i Sofoklovu Antigonu. Režirao je i epizodu Babilona 5 u kojoj je Furlanova glumila.


U zadnje vreme glumila je i u srpskim filmovima i serijama (Diši duboko, Turneja i Vratiće se rode).

U Los Anđelesu snimila je muzički album “Songs From Movies That Have Never Been Made” (Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni).

Nedavno je igrala lik Danijele Ruso u ABC-ovoj televizijskoj seriji Izgubljeni.


Povremeno je pisala kolumnu u splitskom magazinu Feral tribjun.

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 65. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Uzrok smrti još nije poznat.

Filmografija glumice Mire Furlan

1977. Prijeđi rijeku ako možeš
1979. Novinar – Vera
1981. Nepokoreni grad – Zdenka
1980-1981. Velo misto – Kate
1982. Kiklop – Enka
1983. Pismo – Glava – Finka
1984. Štefica Cvek u raljama života
1984. U raljama života – Marijana
1984. Zadarski memento – Karmela
1985. To nije moj život, to je samo privremeno
1985. Horvatov izbor – Eva
1985. Ćao inspektore – Ruža
1985. Otac na službenom putu – Ankica Vidmar
1985. Obisk
1985. Za sreću je potrebno troje – Zdenka Robić
1986. Od zlata jabuka – Mirjana
1986. Lepota poroka – Jaglika
1982-1986. Smogovci – Mira
1986. Putovanje u Vučjak – Eva Horvatek
1986. Špadijer jedan život – Zdravka
1987. Dom Bergmanovih – Laura
1987. Osuđeni – Mira
1987. Ljubezni Blanke Kolak – Blanka
1988. Za sada bez dobrog naslova – glumica
1988. Špijun na štiklama – Vesna Logan
1987-1988. Vuk Karadžić – Petrija
1988. Put na jug – Besi
1988. Braća po materi – Vranka
1989. Poltron – Milena Krtalić
1989. Bolji život – Finka Pašalić
1989. Bunker Palace Hotel
1989. Drugarica ministarka – Zdenka
1990. Tuđinac
1990. Stela – Lucija
1990. Gluvi barut – Janja
1991. Sarajevske priče – Milena Gazivoda
1991. Video jela, zelen bor – Jovanka
1990-1991. Bolji život 2 – Finka Pasalić
1993. Babylon 5: The Gathering – Delen
1995. My Antonia
1996. Black Kites
1997. Spajdermen
1998. Babylon 5: In the Begining – Delen
1998. Babylon 5: Thirdspace – Delen
1994-1998. Vavilon 5 – Delen
2001. Sheena
2004. Diši duboko – Lila
2006. Night Stalker – Marlin Šilds
2007. Apology – Žaklina Slejtman
2004-2008. Izgubljeni (TV serija) – Danijel Ruso
2008. Vratiće se rode – Jagoda
2008. Turneja – Sonja
2009. Gola koža – Cica
2010. Cirkus Kolumbija Lucija
2010. The Abandoned – Cica
2010. Najbolje godine (TV serija) – Violeta
2011. Turneja (TV serija) – Sonja
2011. Do not forget me Istanbul
2012. Twice born – Velida
2013. Payday 2 (Video Game) – The Butcher (glas)
2013. With Mom – Jasna
2014. Kumun Tadi – Denise
2014. America, here we come – Maia 2014. Fur immer – Davidova majka

Izvor Tanjug, B92, Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More