“Plačem što je više nema”, “Svima nam je ostala u srcu”: Kolege se u suzama opraštaju od Mire Furlan

Foto: Youtube printscreen
114

Glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini, a važila je jednu od najboljih i najlepših glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Kolege se u suzama opraštaju od nje. Zatečna tužnom vešću od nje se oprostila i koleginica i prijateljica, glumica Snežana Bogdanović.

– Mila moja, ja ne verujem… Legendo najveća, pameti, talentu, lepoto.. bol i velika tuga – napisala je Snežana na Instagram storiju.

Mima Karadžić: Plačem što je više nema

Glumac Mima Karadžić se potresnim rečima oprostio od Mire Furlan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mima Karadzic (@karadzicmima)

– Juče je umrla Mira Furlan. Imao sam ogromno zadovoljstvo da zajedno snimimo jedan od naših najvećih filmova “Lepota poroka” u reziji Živka Nikolića. To su bili moji filmski prvenci, imao sam s kim i biti i opstati. Mira je bila divna, sjajna… srećan sam što sam je znao i plačem što je više nema – napisao je Mima Karadžić na Instagramu, piše Blic.rs.

Mira Banjac: Sjajna osoba i glumica

Tužna vest o preranom upokojenju mlađe koleginice Mire Furlan s kojom je igrala u po jednom filmu i tv seriji, primadonu našeg glumišta Miru Banjac (92) zatekla je u Banjaluci na setu tv trilogije „Kosti“ Nikole Pejakovića.

Dve Mire, u razmaku od 30 godina, igrale su zajedno u kultnom filmu Živka Nikolića „Lepota poroka“(1986) i u tv serijalu RTV Vojvodine „Vere i zavere“ , rađenoj 2016 godine po romanu Aleksandra Tišme.

– Mira je bila sjajna osoba i glumica. Bila mi je i odličan prijatelj. Jako sam tužna zbog njenog preranog odlaska – kazala je Banjčeva u izjavi „Novostima“.

Ona je dodala i da je Mira Furlan svoju tugu zbog neprijatnosti koje je devedesetih godina a i docnije doživljavala u rodnoj Hrvatskoj „nosila gospodstveno i nije nikada od toga pravila spektakl“.

Šerbedžija: Mira Furlan je bila prava heroina – ranjiva, a jaka

Mira Furlan je bila velika i pravedna žena i jedna od najdivnijih glumica na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je za RTS glumac Rade Šerbedžija, opisujući je kao heroinu koja je pretrpela mnoge udarce, ali ipak izašla kao pobednik.

Šerbedžija je o prijateljstvu sa Mirom Furlan, koja je jutros preminula u 66. godini, rekao da su se dok su oboje živeli u Los Anđelesu često viđali i družili, ali se to proredilo od kada se vratio ovde.

„Dugo je bolovala, neizlečivo i teško. Svima nam je ostala u srcu jer je Mira Furlan bila jedna od najdivnijih glumica na prostoru bivše Jugoslavije“, istakao je proslavljeni glumac.

Prisetio se i koliko je bila emotivna i ranjiva.

„Kad smo otvarali Julisis teatar, zvali smo je da dođe da glumi. Bila je oduševljena, ali se nije usudila doći. Bila je isuviše ranjena. Kao prava heroina, bila je istinoljubiva i nepravedno je doživela mnoge udarce od ostrašćenih nacionalista“, rekao je Šerbedžija.

Prema njegovim rečima, sve je to izdržala i vratila se u Hrvatsku 2002. godine, odigrala Medeju i svi su je oduševljeno dočekali i nije bilo nijedne negativne kritike.

„Mira je bila velika i pravedna žena. Bila je levičarka i socijalista. Bila je briljantna glumica i osoba. Svi su je voleli, od publike do drugih glumaca i reditelja – što je i dokazala kada je otišla, pobegla od strašnog rata i uspela da u SAD napravi karijeru“, istakao je Šerbedžija.

Sve to je postigla uz pomoć svoje velike ljubavi i čoveka koji joj je bio oslonac u životu, reditelja Gorana Gajića.

„Bio je najčvršća stena za koju se, tako plaha i nežna, držala i održala u ovom našem okrutnom svetu“, rekao je Šerbedžija.

O njenoj glumi, Šerbedžija je imao samo reči hvale – od Glorije i Medeje do brojnih filmskih uloga. Prekrasan partner i božanstvena glumica, zaključio je Šerbedžija.

Petar Božović: Bila je divna osoba

Legendarnog glumca Petra Božovića, sa kojim je igrala u ostvarenju “Lepota poroka”, rastužila je vest o njenoj smrti.

“Nisam znao da je bila bolesna. Prvo što sam ugledao jutros bio je njen krupni plan i znao sam da nisu dobre vesti”, rekao je Božović za Kurir i dodao:0

“Mnogo mi je žao što je otišla. Bila je divna osoba. Ona je svoju tragičnost utkala u svaku ulogu i sa svojom fizičkom lepotom ostavila neizbrisiv trag u našoj kinematografije. To su tako retka bića koja svoju sudibnu nose, a onaj gore ih gura tamo gde nisu hteli. Zahvalan sam joj na svemu i ostaće u uvek lepa u mom sećanju. Zbogom Mirka, počivaj u miru”.

Od legendarne glumice se na društvenim mrežama opraštaju i ostale kolege, među kojima su Marija Karan, Andrija Milošević…

– Teško je disati kad se otkine parče detinjstva. Pamiću Miru Furlan – napisao je Andrija, dok je Marija Karan objavila njenu fotografiju.

“Gledam u zvezde. Tamo idem uskoro”, poslednja objava legendarne glumice! Trnovit put ka slavi žene koju su prognali zbog ljubavi sa Srbinom (FOTO)

Izvor Blic. rs, Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More