Vučić: Novi soj virusa stigao u Srbiju

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs
460

Novi soj virusa korona stigao je u Srbiju, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je otkriven kod građanke Srbije koja je doputovala iz Londona u Beograd.

Vučić je rekao da ga novi soj virusa plaši zbog velikog broja zaraženih tim sojem u Velikoj Britaniji, ali poručio da za sada nema mesta panici, jer su izolovani svi kontakti sa kojima je putnica iz Londona bila.

“I doktor Kon, Pelemiš, Darija Kisić, Srđa Janković su u pravu… Želim da vas obavestim da je novi soj korona virusa stigao u Srbiju, imamo zvanične podatke. Uplašen sam, zato i žurimo sa vakcinacijom. Jutros me je o tome obavestio ministar Lončar”, rekao je Vučić za TV Prva.

Istakao je da je ona na PCR testu po ulasku u zemlju bila negativna, a da je blage simptome dobila nešto kasnije, dok njen suprug ima teže simptome.

Iako se novi soj virusa pojavio u našoj zemlji, Vučić kaže da za sada neće biti “zaključavanja” koja zbog novog soja postoje u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj…

Vučić je istakao da je važno da je Institut Torlak uradio dobar posao i da je novi soj otkriven na vreme, kako bi svi kontakti bili izolovani.

Naveo je da nije bilo moguće sprečiti da novi soj uđe u zemlju.

Zato je sada, poručuje, važno da se nastavi sa vakcinacijom, koja je, dodaje, delotvorna i protiv novog soja.

Vučić je kazao da se situacija u vezi sa pojavom novoj soja prati i da naši stručnjaci istražuju da li je taj soj opasniji od običnog, a na državi je, kaže, da nabavi što više vakcina.

Vučić: Ne mogu ja da primim vakcinu, dok ima ugroženijih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da još nije odredio dan kada će se vakcinisati, ali da jeste odlučio da će to biti kineska vakcina, međutim, smatra da nije odgovorno da se on vakciniše dok u našoj zemlji ima građana koji su ugroženiji od njega.

“Ima li smisla da se ja vakcinšem, ipak sam mnogo mlađi i nisam toliko bolestan, da budem u prvih 500.000, kada znam da ima ugroženijih od mene?”, upitao je Vučić.

Dodao je da ne razume one koji se “guraju” da se vakcinišu, samo zato što su “važni”, iako nemaju pridružene bolesti.

“To je u redu da radi premijerka, ministri… A nekih koji se guraju me je sramota”, kaže Vučić.

Ističe da se i članovi njegove porodice, otac i majka, nisu vakcinisali.

Vučić kaže da je zadovoljan odzivom građana za vakcinaciju, i dodao da su građani i ovoga puta pokazali odgovornost.

I zneo je podatak da je se u Nišu vakcinisalo najviše ljudi proporcionalno broju stanovnika, a zatim u Kikindi.

Primetio je da se najviše vakciniše u gradovima u kojima je bilo i najviše stradalih od korone.

Beograd je, dodaje Vučić, tek na petom ili šestom mestu po broju vakcinisanih u zemlji i izrazio nadu da će u naredim danima broj vakcinisanih u prestonici rasti.

Kaže da su od ukupnog broja vakcinisanih 51,5 odsto žene, a 48,5 odsto muškarci.

“Danas teže nabaviti vakcinu nego nuklearno oružje”

Danas je teže nabaviti vakcinu protiv korone, nego nuklearno oružje, tim rečima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao situaciju sa nabavkom cepiva, navodeći da je zabrinut po tom pitanju i da to ne krije.

“Danas i juče, sinoć, preksinoć imali smo besane noći, zajedno sa Anom Brnabić i ljudima iz vlade, nekoliko važnih razgovora sam obavio sa svetskim liderima, mojim prijateljima, sa kojima imam i dobar lični kontakt, pokušavajući da nabavim vakcine”, rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je rekao da je Srbija u regionu ubedljivo prva po stopi vakacinacije na 100.000 ljudi, u Evropi četvrta, a deveta u svetu.

“Očekujemo da sutra budemo treći u Evropi, da prestignemo Dansku. Ispred nas su samo Malta i Velika Brritanija”, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da se očekuje da danas bude vakcinisano 50.000 ljudi, budući da raste interesovanje za cepivo.

“To govori da se Srbija izuzetno odgovorno ponašala, da smo mudro vodili politiku, za zaštitu života ljudi. Svim vakcinama koje smo do sada uvezli spasili smo hiljade žvota ljudi”, rekao je Vučić.

On je istakao i da je Srbija kinesku vakcinu platila mnogo manje od njene pune cene.

“Još u oktobru sam pisao Si Ðinpingu, molio ga i cena je drastično spuštena”, rekao je Vučić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More