Ovo su pooštrene mere koje od ponoći važe u Austriji, testiranje umesto određene maske

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
3,289

U Austriji su, od ponoći, stupile na snagu dalje pooštrene mere u borbi protiv korona virusa.

Nakon što je dnevni broj novozaraženih u Austriji ostao na konstantno visokom nivou, ali i zbog pojave britanskog soja korona virusa, austrijske vlasti donele su odluku o pooštravanju dosadašnjih mera zaključavanja, pa od ponoći svi građani stariji od 14 godina moraju da nose FFP2 maske visokog nivoa zaštite.

FFP2 maske moraju se nositi u prodavnicama, javnom prevozu, svim javnim ustanovama, kod lekara, ali i kod automehaničara.

Ova vrsta maske mora se nositi na pijacama, bile one na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, ali i ako se lice vozi automobilom sa drugom osobom koja nije iz njegovog domaćinstva.

Od ove mere izuzeti su jedino trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga masku ne smeju da nose.

Ko prekrši obavezu nošenja FFP2 maske moraće da računa sa novčanom kaznom u iznosu od 25 evra.

Pored toga, odlukom Vlade povećana je obaveza distanca između osoba različitih domaćinstava sa jednog na dva metra.

“Poboljšana zaštita građana maskama FFP2 i udvostručenjem distance su ispravan odgovor na novi soj virusa koji se širi Austrijom i koji povećava rizik od zaraze”, rekao je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Takođe, odlukom Vlade, proširen je i krug profesija u kojima zaposleni moraju nedeljno da se testiraju na korona virus.

Tako pored medicinskog osoblja i negovatelja sada na redovno, jednonedeljno testiranje, moraju zaposleni u prodavnicama, nastavnici, radnici u skladištima, osobe u javnim službama koje primaju stranke, ali i profesionalni sportisti.

Ko se ne bude testirao moraće na poslu da nosi FFP2 masku, dok će za testirana lica biti dovoljna dosadašnja maska.

Medicinski radnici i negovatelji, i pored testiranja moraće da nose FFP2 maske.

Inače, FFP2 maske počele su prošle nedelje da se prodaju i u supermarketima koji se utrkuju u ceni od 50 do 59 centi, ali neki ograničavaju i broj maski po kupcu.

Neki supermarketi najavili su da će prva tri dana od stupanja na snagu obaveze svojim kupcima poklanjati po jednu FFP2 masku.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More