Ministarstvo zdravlja Austrije ZBUNILO građane u vezi maski! Morali su da daju DODATNO OBJAŠNJENJE!

Foto: (AP Photo/Ronald Zak)
5,581

Ministarstvo zdravlja Austrije zbunilo je građane upozorenjem da maske sa oznakom KN95, koje se nalaze u prodaji u toj zemlji, ne mogu biti prihvaćene od ponedeljka, kada su u svim zatvorenim prostorima i javnom prevozu obavezne maske tipa FFP2, a posle par sati izmenilo je upozorenje, uz dodatno objašnjenje.

Od ponedeljka u Austriji je, zbog pojave novog soja korona virusa, uvedena obaveza nošenja maske višeg nivoa zaštite tipa FFP2 u javnim ustanovama, kod lekara, u prodavnicama, i svim drugim zatvorenim prostorima.

Pošto su u prodaji i maske tipa KN95, Ministarstvo je izdalo saopštenje u kojem se navodi da maske tog tipa ne može biti prihvaćena kao tražena FFP2 maske.

Ko ne nosi FFP2 masku, može biti kažnjen sa novčanom kaznom od 25 evra.

Za KN95 masku Ministarstvo je navelo da, iako ta maska pruža sličnu zaštitu, nije automatski prihvaćena.

Razlog za to je da ta maska nije prošla evropsku kontrolu kvaliteta. Par sati kasnije Ministarstvo je izdalo pojašanjenje u kojem navodi da se ipak KN95 maske prihvataju, ali da nije baš svaka KN95 maska izjednačena sa FFP2 maskom.

Građanima je poručeno da su prihvaćene samo KN95 maske koje imaju evropske oznake provere kvaliteta.

Ovo su pooštrene mere koje od ponoći važe u Austriji, testiranje umesto određene maske

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More