KONAČNO REŠENA DILEMA: Pročitano pismo Nikole Tesle prijatelju Amerikancu u kome je prvi put otkriveno koje je nacionalnosti bio naučnik! (FOTO)

146

Aleksandra Ninković Tašić, predsednica društva “Mihajlo Pupin”, gostujući u programu Radio Beograd 2 prvi put je pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu u kojem poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

“Originalno pismo koje sam sa pečatom i potpisom dobila pre nekoliko dana iz Amerike brani Nikolu Teslu njegovim rečima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine”, rekla je Aleksandra Ninković Tašić u emisiji “Klub 2”.

Poštovani gospodine,
Primio sam Vaše ljubazno pismo od 31. maja i želim da Vam se zahvalim za interesovanje koje pokazujete.
Vi naravno znate da SAM JA SRBIN, koji potiče iz jedne od najstarijih loza, s obzirom na to da ime porodice moje majke potiče od davnina kao i druga imena u našem narodu. Urednik lista “Kanzas Farmer end Mejl end Briz” nedovoljno razume da je provincija, u kojoj sam ja rođen, u to vreme bila samo pod političkom vlašću Austrije, što nikakve veze nema sa narodnošću.
Želim da Vas uverim još jednom da cenim Vaš prijateljski postupak u ovom pitanju.
Iskreno Vaš
N. Tesla

Ona je podsetila i na pismo naseg velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, koje je ranije već objavljeno, a u kojem Tesla kaže da “Ne postoji narod koji je stradao više od srpskog naroda”.

“Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pesnik Gete o srpskim narodnim pesmama. A sta mislite da bi rekao da je bio Srbin”, pisao je Tesla 1895.

“Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj biblioteci, ne daju da padne u zaborav, kao što mi to činimo” rekla je Ninković Tašić.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More