Svetosavski bal pariskih Srba u Beogradu

Svetosavski-bal i srpsko kraljevsko kolo
78

Da ne bi izneverio srpsku i svoju tradiciju profesor Petar Gojković iz Francuske je za Savindan u Parizu, u uslovima pandemije korona virusa, organizovao improvizovani srpski Savetosavski bal. Bio je to šestnaesti po redu srpski bal u zemlji, koju smatramo velikim prijateljom. Nezadovoljan što zbog korona pandemije u Parizu nije mogao da održi pravi Svetosavski bal, profesor Petar Gojković je došao u Beograd da u rodnom gradu i otadžbini Srbiji ostane veran svojoj tradiciji.

“Srpski Pariz je odlučio da Beogradu daruje Svetosavski bal. Došao sam u Srbiju sa članovima orkestra “Svilen konac” da slavimo velikog sveca Svetog Savu, srpstvo, radost pesme i igre i srpsko-francusko prijateljstvo”, rekao nam je profesor Gojković, kada smo se sreli u prostorijama Udruženja “Koreni”.
Svetosavski bal pariskih Srba biće održan u subotu, 6. februara u sali hotela “Slavija luks” u Beogradu. Zbog preventivnih mera balu će moći da prisustvuje najviše šezdesetak izvođača i gostiju. Svetosavski bal počinje u pet sati popodne i trajaće do 20 časova. Svečanost će početi Svetosavskom himnom i kolom kraljice Drage.

Dani svetosavlja u Parizu

“Program će voditi glumica Jasmina Stojiljković, Svetosavsku zdravicu će kazivati Milutin Ranković, muziku će izvoditi Balski orkestar pod mojom upravo. Pevaće solisti grupe “Svilen konac” i majstor za francuske šansone Loran Prokopić. Kao gosti nastupiće umetnici iz rasejanja, članovi Kluba ljubitelja istorijskog plesa, majstori kuhinje hotela “Slavija”. Nudimo Beograđanima igru i pesmu, divno raspoloženje, druženje i prijateljstvo, ali i predivan pogled na hram Svetog Save”, otkriva nam profesor muzike, svirac na klarinetu i harmonici, pevač i kompozitor Petar Gojković.

Svečani bal posvećen slavi Sveti Sava organizuju zajedno Savez Srba Francuske, u kome je Gojović predsednik odbora za kulturu, Udruženje “Koreni”, koje Gojković zastupa u Parizu, njegovo Udruženje “Mondo Kulta” i Klub ljubitelja istorijskog plesa iz Beograda.

Dani Srbije u Francuskoj

Savez Srba Francuske je do sada organizovao šesnaest balova u Parizu u okviru manifestacije Dani svetosavlja. Prvi bal Petar Gojković je organizova 2005. godine u Parizu na brodu kompanije “Batomuš”, koji je plovio Senom. Najviše posetilaca, čak na tri broda, bilo je na Savetosavskom balu u Parizu 2011. godine, kada je nastupao pevač narodnih pesama Miroslav Ilić.

“Nastupali su na francuskim brodovima i na srpskom balu mnogi naši umetnici, kao na primer, Bane Krsti i tamburaši, Bilja Krstić i “Bistrik”, Čeda Marković, Zvonko Bogdan, Bora Dugić. Sarađivali smo naravno sa Ambasadom Srbije, Kulturnim centrom Srbije i sa našim francuskim prijateljima. Francuzi su nam vremenom ustupili jednu od svojih najboljih sala “Režion de Franse” i time doprineli razvoju našeg srpsko-francuskog prijateljstva”, priča nam ukratko istorijat ovog bala profesor muzike Petar Gojković, koji je svojevremeno vodio svoj Školski centar “Jelena Anžujska” u Parizu.

Profesor Gojković je rođen u Beogradu 1955. godine. Pohađao je srednju muzičku školu “Josip Slavenski”. Studirao je organizacione nauke na Beogradskom univerzitetu. Završio je Akademiju muzičke umetnosti, odsek klarinet u Novom Sadu. Već 35 godina vodi orkestar “Svilen konac”, koji izvodi srpske i francuske pesme. Aktivan u srpskoj zajednici dugo godina kao predsednik Odbora za školstvo, nauku i kulturu pri Skupštini dijaspore Francuske i Savezu Srba Francuske. Osnivač je i predsednik Udruženja “Balkan Omnibus” i vođa istoimenog orkestra. Predsednik je udruženja “Singi art – Mondo Kult”, koje je osnovano u Beogradu. Preko njega se bavi umrežavanjem Srba, koji se rade u kulturi matice i u rasejanju.

Petar Gojković i orkestar Svilen konac

Pokretač i organizator preko šest stotina kulturnih manifestacija u Francuskoj, Evropi i Srbiji, među kojima su najpoznatije upravo Svetosavski bal, ,,Dani svetosavlja“, ,,Dani Srbije i srpske kulture u Parizu“, ,,Festivala dečjeg stvaralaštva“. Gojković je osnovao i Srpski radio dijaspore.

“Za svoj rad u srpskoj i francuskoj kulturi, afirmaciji srpskog rasejanja i duhovnosti dobio sam Zlatnu značku KPZS, plaketu Ministarstva kulture Republike Srbije, Specijalnu povelju Saveza Srba Francuske i meni posebno dragu Specijalnu povelju manastira Hilandar. U vreme posle požara u manastiru Hiladar, tokom 2004. godine u Parizu sam napravio veliki humanitarni koncert, na kome sam sa prijateljima sakupio 70.000 evra i priložio kao pomoć našem manastiru i monasima na Svetoj Gori”, rekao nam je Petar Gojović.

Kao srpski patriota profesor Gojković je posvećen srpsko-franucuskom prijateljstvu i razvoju naše kulture u Parizu. Njegovi muzički programi satkani su od srpskih kola i francuskih šansona. Čak i njegov hobi, kuvanje, je prožet kombinacijama srpskih i francuskih jela, tako da, na primer, pravi srpsko-francuski gulaš.

I članovi njegov porodice su srpske patriote i umetnici. Ćerke Marijana i Nataša žive u Nemačkoj, ali se kao i otac bave srpskom muzikom i operom. Supruga Lidija Gojković je francuski profesor muzike. A sin Marko Gojković, bivši prvak Francuske u plivanju, je napustio muziciranje i posvetio se sportu.
Petar Gojković u Srbiji ostaje mesec dana. Razlog za to su pripreme za ovogodišnje Dane Srbije i srpske kulture u Francuskoj, koji će trajati čitavo leto.

“Potrebno je da se dogovorim sa umetnicima oko gostovanja u Parizu. Dani Srbije i srpske kulture počeće na Vidovdan. Pored srpskih institucija kulture na ovoj manifestaciji učestvovaće i farncuske institucije, koje nam ustupaju svoj elitni prostor za naše programe. U planu je da letos publici i javnosti predstavimo novo izdanje “Srpskih novina”, koje su prvi put objavljene u Parizu pre 150 godina. Ako nas korona pandemija ne omete, Dani Srbije i srpske kulture u Francuskoj biće jedna velika međunarodna promocija Srbije u svetu”, pohvalio se na kraju našeg razgovora profesor Petar Gojković i pozvao nas na Svetosavski bal u subotu usred Beograda.

Marko Lopušina

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More