Topla poruka BELE KUĆE za SRETENJE da SRBIJA nestane izazvala bes svakog SRBINA oglasio se i ministar SELAKOVIĆ!

Foto: Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci
394

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da ga nije iznenadilo to što SAD traži međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova, ali ga je iznenadilo što takvu težnju predsednik SAD Džozef Bajden iznosi u čestitki povodom Dana državnosti Srbije.

On je za TV Hepi rekao da to pokazuje stav američke spoljne politike.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

“Međutim, ono što je za nas najvažnije, kako u aktima međunarodnih organizacija tako i same EU s kojom vodimo pregovore o pridruživanju i članstvu, takve stvari se ne postavljaju kao uslov. A i da stoje, jasan je naš stav, taj stav je iznet na jednom od najvažnijih mesta u svetu, a to je u septembru Bela kuća”, rekao je Selaković.

Kako kaže, Srbija je međunarodno priznata država i ne treba joj priznanje od tzv.Kosova.

Selaković je istakao da Srbija ima poziciju na kojoj insistira, a da i SAD imaju svoju poziciju na kojoj insistaraju.

“To nije razlog da mi od svoje pozicije odustanemo, već da samo veći i jači podstrek da u toj borbi za zastupanje naših interesa budemo istrajni, uporni, mudri. To je jedan od signala ove godine koja je i najavljena kao godina u kojoj nas čekaju veliki pritisci i velika iskušenja u kojima moramo da istrajemo i izdržimo do kraja”, rekao je ministar.

On je naveo da Srbija ne treba da se zaluđuje da će velike sile menjati svoje mišljenje po pitanju KiM, jer su mnogi od njih tome kumovali, te da tzv. Kosovo tretiraju kao nešto svoje i brane na svakom mestu.

Foto: Tanjug/ P Photo/Patrick Semansky

“Međutim, velike sile nisu iste kao pre 14 godina, ali ni Srbija nije ista i ne vodi se politika na isti način. Da li će se razgovarati i sa noviom američkom administracijom o KiM – da, hoće, da li će razgovori biti jednostavni i laki – sigurno da neće”, rekao je Selaković.

Govoreći o poseti predsednika Srbije Francuskoj, on je rekao da je francuski predsednik Emanuel Makron inicirao novu metodologiju pridruživanja, ali je prepoznat u EU kao jedan od najznačajnijih lidera, neko ko će se pitati i uticati na dalja kretanja u EU.

“Nismo se dvoumili oko nove metodologije. Nama odgovara nova metodologija koja će pokazati koliko smo mnogo uradili. Koliko smo postigli i koliko je to doprinelo životnom standardu”, naveo je Selaković.

Topla poruka Bele kuće za Sretenje: Da Srbija nestane

Zamislite da vam neko čestita rođendan tako što vam poželi brzu smrt. Upravo to je suština tople poruke koja je iz Bele kuće poslata u Srbiju – čestita se Dan državnosti 15. februar, Sretenje, uz iskrene želje da Srbija nestane kao država, piše “Sputnik”.

Nije ovo nikakvo krivotvorenje čestitke novog predsednika Amerike Džozefa Bajdena koja je stigla na Andrićev venac kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sadržina tog pisma zaista predstavlja nezapamćen cinizam i potpuno ogoljenu uvredu svakog građanina Srbije.

Bajden, bez uvijanja i diplomatskih oblandi, čestita nam Dan državnosti uz poruku da Sjedinjene Američke Države daju podršku postizanju “sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”.

Nije potrebno političko i analitičarsko iskustvo da bi se ova čestitka protumačila na samo jedan način:

Amerika zahteva da se Srbija potpuno odrekne 15 odsto svoje teritorije, svog duhovnog i istorijskog    sedišta. Da se odrekne sebe.

Amerika smatra da Srbija pritom treba da se mazohistički perverzno raduje činu konačnog samoodricanja i da čak na tome zahvali i vašingtonskim partnerima.

Nije poznato da li je vremešni Džozef Bajden možda zaboravio da je Srbija, za razliku od lažne republike Kosovo, međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija i da nju nema šta dodatno i posebno da priznaje njena južna pokrajina.

Termin „međusobno priznanje“, koji predsednik Amerike paradoksalno zloupotrebljava kao neku vrstu kompromisa ili čak ustupka Srbiji, u najmanju ruku je naivna podvala prihvatljiva isključivo za političke imbecile, a ne za ozbiljnu i suverenu državu.

Čestitka koju Bajden šalje imajući u vidu i, kako kaže, 140 godina partnerstva SAD i Srbije, više predstavlja neku vrstu vrhunca postmoderne mimikrije, laži i opsene.

To je izraz bahatosti svojstven dželatima koji žrtvi dopuštaju poslednji dim duvana ili upravnicima logora koji odobravaju još jednu kutlaču bljutave kaše zatvorenicima koji slave rođendan.

Bajdenova čestitka ući će tako u anale političke istorije po svojoj bestidnoj i šizofrenoj poruci koja teško može da ostavi ravnodušnim bilo koga ko voli ovu zemlju.

To je pismo koje bahatost izvodi gotovo do nadrealnih i neslućenih granica pošto se brutalni zahtev za odricanje sopstvene teritorije bez srama uvija u šarenu mašnicu.

Nešto je Bajden, zajedno sa svojim saradnicima, ipak čini se zanemario.

Srbija na Sretenje, 15. februara, pored Dana državnosti, obeležava i dan kad je u Orašcu, u Marićevića jaruzi, Crni Đorđe podigao Srbe na ustanak protiv turske imperije. Dan kada je počela borba za slobodu.

Tog dana se pred Srbe ne izlazi sa ovako niskim porukama i papirićima. Bez obzira da li Srbijom vlada duh Karađorđa ili Miloša.

Svejedno je.

Izvor Tanjug Sputnik
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More