Jedinstveno u svetu – muzej srpske dijaspore

Više od 10.000 artefakata čuva ovaj muzej

Foto: serbianheritagemuseum.com
402

Muzej srpskog nasleđa (srpske baštine) nalazi se u Kanadi i posvećen je očuvanju i promociji srpske kulture i nasleđa.

Cilj Muzeja srpske baštine je da interpretira, istraži i prikaže svoju kolekciju javnosti, kroz eksponate koji prikazuju srpsko istorijsko i kulturno nasleđe. Muzej se posebno fokusirao na prikupljanje istraživačkog materijala i artefakata iz ranih srpskih doseljenika u Vindzoru i okolnom regionu.

Foto: serbianheritagemuseum.com

Ova zbirka artefakata i dokumenata govori o ranoj imigraciji Srba u to područje, njihovom naseljavanju i prilagođavanju u kanadsku kulturu, njihovim društvenim, političkim, sportskim i kulturnim doprinosima srpskim i kanadskim društvima kroz širok spektar izraza. Srpska kultura i istorija prikazani su kroz nekoliko zbirki Muzeja srpske baštine, na primer: slike, retke knjige i novine, fotografije, kostimi i tekstil, kao i predmeti kao što su muzički instrumenti. Muzej trenutno ima više od 10.000 artefakata u svojim arhivama i stalno dopunjava kolekciju.

Foto: serbianheritagemuseum.com

Muzej srpske baštine rođen je iz inspirativne ideje Srpskog nasleđa Ženskog društva. Zato je nemoguće govoriti o Muzeju ukoliko prvo ne primetimo Srpsko društvo ženskog nasleđa. Ženski klub Srpske baštine prvi put je počeo da se sastaje 1972. godine.

Foto: serbianheritagemuseum.com

Grupa od pet dama se sastala kako bi razgovarale o mogućnosti organizovanja kluba i njegovih konačnih ciljeva. Jednoglasno je dogovoreno da bi takav klub bio potreban i koristan. Tri godine kasnije pokrenuta je ideja Muzeja Srbije. Posle višegodišnjeg velikog truda i izlaganja kolekcije, artefakata i arhivske građe iz srpske zajednice, i posle formiranja Društva ženskog nasleđa Srbije, 1987. godine  Društvo je osnovalo Muzejski odbor čiji je cilj bio da se stvori stalna zgrada za postavke.

Foto: serbianheritagemuseum.com

Njihov cilj je postignut 1987. godine, uz podršku Vlade Ontarija, što je omogućilo širenje Srpskog kulturnog centra na današnju veličinu. Donacija koju je obezbedilo Ministarstvo za državljanstvo i kulturu Ontarija predviđa da muzej baštine bude uključen u proširenje Kulturnog centra. Donacija je takođe omogućila Muzeju da kupi neophodnu opremu za prikazivanje, pa je Muzej zvanično otvoren za javnost u avgustu iste godine.

Foto: serbianheritagemuseum.com

Tokom godina, predstavio je brojne izložbe koje prikazuju srpsku kulturu i tradiciju. Njegova posvećenost očuvanju i promociji srpskog nasleđa u srpskoj zajednici u Vindzoru postojana je tokom tih 30 godina. Deo kolekcije su narodne nošnje iz različitih krajeva.

Foto: serbianheritagemuseum.com

O osnivaču

Kako je nastala ideja o osnivanju ovakve jedne jedinstvene institucije najbolje je opisana na komemoraciji povodom upokojenja Stanislave Marković, najzaslužnije za nastanak i opstanak jedne ovakve kulturne intitucije u Severnoj Americi.

Foto: serbianheritagemuseum.com

Govor u slavu Stanislave govorio je Bogdan Ćuk, predsednik Odbora muzeja, 2007. godine

“Stanislava došla je u Kanadu 1950. godine, bežeći iz svoje omiljene zemlje, bivše Jugoslavije. Posle Drugog svetskog rata, njen suprug Vukašin, koji je već bio u Vindzoru, u Kanadi, platio je nekome da joj prebaci sina i Božidara preko granice u Italiju. Ostajući tamo, nakratko je stigla u Vindzor kako bi bila sa svojim pokojnim suprugom Vukašinom. Po dolasku u Vindzor, odmah je postala vredan član srpske zajednice . Ona je, kao i druge imigrantkinje, bila školovana za jednu stvar, ali je morala da se zaposli kako bi preživela. Na kraju je zaposlena kao bibliotekarka i konačno je postala pomoćnik direktora javne biblioteke Vindzor. Ideja o muzeju bila je izrasla mnogo pre 1987. godine u Klubu Srpske ženske baštine. Sedeći kući jedne noći 1984. godine, pozvala me je i pitala, da li je tačno da ja gradim srpsku dvoranu. Rekao sam, ne, nisam, ali srpski narod Vindsor je. Ona je odgovorila: “Šta je sa muzejom?” Rekao sam koji muzej i ona mi je sve objasnila. Pozvala sam je da napiše prezentaciju i pozvala je na sledeći sastanak Gradskog odbora. Njena prezentacija je bila odlična u najmanju ruku i ona je bila pokretana i usvojena jednoglasno. Prošlo je 20 godina otkako smo otvorili jedini pravi srpski muzej u Severnoj Americi. Bojala se da ćemo zatvoriti radnju i napustiti njene mnoge predane godine u osnivanju i trajanju Muzeja srpske baštine. Tamo gde se danas nalazimo, zaslužna je za nju i za Društvo ženske baštine Srbije. Njeno nasleđe ne može biti odloženo sa njom, mi svi moramo imati entuzijazam s kojim je radila kako bi ostvarila san”,  rekao je Bogdan Ćuk.

I. LUKIĆ

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More