Zelena odora, crni fes, golub u Hramu…zanimljivi detalji izbora novog srpskog patrijarha (FOTO, VIDEO)

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC
89

Mitropolit Porfirije danas je izabran za novog, 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Za sutra je zakazano svečano ustoličenje novog patrijarha u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde će on održati pristupnu besedu.

Sledeći Sabor trebalo bi da bude održan u maju, kada će biti popunjena upražnjena mesta u eparhijama.

Odmah nakon proglašenja, Porfirije je posetio grob upokojenog Patrijarha Irineja, koji se nalazi u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Takođe, upisao se u Spomen knjigu u koju se upisuju poklonici groba patrijarha Irineja.

Prilikom izbora novog pratrijarha u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru dogodilo se malo čudo. Doleteo je golub, što po hrišćanskom predanju, odnosno spisima koje postoje u Novom zavetu, ima simbolično značenje.


Naime, u Bibliji opisano je čudo koje se dogodilo prilikom krštenja Isusa Hrista na reci Jordan.

Kada se Isus Hristos pripremao da započne svoj rad na javnim službama na Zemlji, prorok Jovan Krstitelj ga je krstio na reci Jordanu i čudesni znaci Isusovog božanskog života: Sveti Duh se pojavio u obliku goluba, i glas Boga Oca je govorio sa neba.

Da podsetimo, na dan sahrane patrijarha Irineja takođe je doleteo golub, što je po hrišćanskoj simbolici Duh sveti. Slučajnost, ili ne, ostaje nam da nagađamo.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC

Novoizabrani patrijarh obukao je zelenu odoru, a ova boja je simbol nade na večno blaženstvo, stečeno zaslugom Isusa Hrista i darom Svetoga Duha.

Takođe, patrijarh je na glavu stavio crni fes, a ne beli. Beli fes je odlika carigradske patrijaršije i vaseljene, dok je crni simbol svetosavskog učenja i puta.

Ovim je novoizabrani patrijarh poslao jasnu poruku vernicima da će ostati na putu učenja Svetog Save.

Ovako je vladika Porfirije govorio o Kosovu

Njegov stav o Kosovu i Metohiji je jasan. Porfirije smatra da su Kosovo i Metohija stvar identiteta Srba i da, u slučaju da ga „izgubimo kao temelj postojanja“, nije siguran da „naš narod ima budućnost“.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije je u decembru prošle godine, gostujući na TV Pink, pojasnio da to „ne podrazumeva neprijateljstvo prema bilo kome“, ali da su Kosovo i crkva „vertikala koja osmišljava prošlost i bez (kojih) nema budućnosti“.

– Kosovo je mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije, a Kosovo je za našeg patrijarha i našu crkvu zavet, to je identitetska stvar… Vitalni interes (crkve) je očuvanje Kosova i izgradnja Hrama Svetog Save – rekao je tada.


Naveo je i da smatra da zvanična crkva nema drugi prostor za delovanje sem naroda i države u kojoj obitava i da saradnju sa zvaničnim institucijama vidi kao prirodan odnos.

– Svi prethodni patrijarsi itekako su bili otvoreni i za dijalog i za saradnju sa državom – kazao je Porfirije.

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More