Srpkinja najbolja domaćica Amerike, Vladanka Vlada Vladić promoter srpske kuhinje u SAD

Vladanka Vlada Vladić u svojoj kuhinji Foto: privatna arhiva
947

Americki magazine “Bon Appetit” trenutno bira najbolju domaćicu Amerike (“Favorite Chef in America”). Vladanka Vlada Vladić, poreklom iz Bijeljine, promoter srpske kuhinje u SAD i bivša najbolja domaćica Americi ušla je u uži izbor pobednika u SAD.

“Kao jedan od učesnika ovog nacionalnog takičenje u SAD vodim u našoj grupi. Glasajte za mene da pobedim. Nagrada je 50,000 dolara. Ako pobjedim, 80 odsto novca doniraću za spremanje gotovih jela za decu bez roditelja, ugrožene samohrane majke i porodice čiji članovi boluju od raka”, javila nam je gospođa Vlada Vladić iz Kalifornije.

Rođena u selu Međaši kod Bijeljine. Završila je Medicinsku školu u Beogradu, a Vojnu školu u Rajlovcu. Radila je u Vazduhoplovnom zavodu u Batajnici, ali se 1989. odselila u SAD. U Floridi je 1993. sa mužem otvorila dva restorana. Kada su ih prodali preselili su se u Kaliforniju 1998. i otvorili građevinsku firmu. Kao udovica danas živi sa svojom decom Mikaelom i Markom.

Vladanka Vladić i učesnice takmičenja

Vlasnik je firme “Seme života” (“Vlada’s Seeds of Life”), koja promoviše zdravu hranu i ishranu u čitavoj Americi. Amerikanci su prepoznali tu njenu želji i podržali je. Pre desetak godina projekat ove Srpkinje iz San Markosa prihvaćen je na državnom nivou, pa je Vlada Vladić posle šest godina rada postala zvanični promoter i pravoslavne kuhinje.
“ Posvetila sam se kulinarstvu, jer je gojaznost mladih u SAD postala društvena bolest broj jedan, sa visokom stopom smrtnosti. Kao zdravu hranu ponudila sam srpska kašasta jela, pre svega kačamak, potom proju i sve vrste naših pita. Moje recepte kombinujem sa ruskim, italijanskim, azijskim jelima. Imam sreću da su Amerikanci prepoznali moj napor i da me podržavaju”, kaže Vlada Vladić, koja u svojoj bašti uzgaja američko i srpsko povrće.

I srpsku lozu je zasadila u svom dvorištu u Kaliforniji da bi mogla za Amerikance da proizvodi čuvenu crnogorsku rakiju.

Kao četvorostruki šampion dečje kuhinje u Americi, dobila je 2013. podršku Međunarodne organizacije CVI2, koja je uvrstila u svoj program rada za narednih pet godina. Njene obrazovne televizijske emisije i spotove gleda više miliona Amerikanaca. Glavni manekeni na sajtu i degustatori njena deca Mikela i Marko, majka Marica, tetka Milkica i rodbina.

Zvanje “majstora varjače” osvojio je njen recept pečenih babura iz Valjeva i crvene vranjanske paprike, koje se sa povrćem i limunom pretvaraju u hranljivu salatu za mališane.
“Za moje kulinarstvo Amerikanci su rekli da je zaboraveljena umetnost kuhinje. Spremam po srpskim starim receptima jela sa puno pravog voća i povrća, domaćim testima, mlekom i mesom, koje kod starijih Amerikanaca bude sećanja na prošlost, kada se u SAD jela zdrava hrana”, otkriva nam svoju kulinarsku tajnu Vlada Vladić, koja je vlasnik šest titula najbolje američke domaćice i kuvarice..

Pre dve godine, tokom posete Srbiji, snimila je serijal reportaža o lepotama naše zemlje i o slastima srpske kuhinje. Reportaže s ei danas prikazuju načak 60 lokalnih televizija SAD i bia je na jednom nacionalnom kanalu.

Vladanka Vladić na takmičenju magazina “Bon apetit” učestvuje u polufinalu sa još trideset takmičarki. Prihvaćena je kao Amerikanka srpskog porekla, koja se bavi kulinarstvom, domaćinstvom, ali i obrazovanjem mladih majki i dece i borbom protiv gojaznosti.

“ Jako sam srećna što se mojoj organizaciji kao donatori i saradnici sve više pridružuju američki Srbi, što doprinosi afirmaciji i ugledu našeg naroda. Srećna sam i kada na glasanju vidim imena naših ljudi, jer me oni približavaju otadžbini i zavičaju”, iskrena je Vlada Vladić.

Ona i njena porodica su aktivni u srpskoj zajednici u San Markosu i Kaliforniji. Sa ponosom ističe da njenoj deci prija boravak u BiH i Srbiji i to, kako kaže, za Mikaelu i Marka najlepša bajka. Zato i planiraju novu posetu Bijeljini i Beogradu, čim prođe pandemija korona virusa.

Podžimo našu Vladanku Vladić da Srpskinja opet pobedi. Glasajte preko linka https://favchef.com/2021/vlada-vladic

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More