Srpkinja Olga je rođena i školovala se u Beču, sada ne može da dobije državljanstvo, zbog ovoga vlasti dovode u pitanje njen boravak

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
1,302

Olga K. (25), poreklom iz Srbije, koja je rođena i živi u Beču gotovo čitav svoj život, ne može da dobije austrijsko državljanstvo zbog birokratskih peripetija, piše Heute.

– Rođena sam u Beču, školovala sam se ovde – započinje priču Olga za Heute.

Kaže da zbog toga što su joj roditelji Srbi ima i srpski pasoš, ali da je pre godinu dana podnela zahtev da dobije austrijsko državljanstvo. Umesto da to bude samo formalna procedura, naišla je na probleme u MA 35, upravnom odjeljenju Službe bečke pokrajinske vlade koje je zaduženo za sprovođenje saveznih zakona o nastanjenju, naseljavanju i boravku i državljanstvu.

Do problema je došlo, izgleda, jer poslednjih nekoliko godina nije stalno u Beču.

– Kada sam završila srednju školu otišla sam u Hamburg da studiram režiju, a potom u Prag – kaže Olga.

Kako kaže, sada vlasti dovode u pitanje njen boravak.

– Prema njima u obzir se uzimaju samo poslednjih šest godina, a od toga sam ja bila samo dve godine u Beču jer sam studirala. To njima nije dovoljno – kaže Olga.

Navodi i da se u pitanje dovodi “integracija” iako je zaposlena u Burgteatru i predaje fotografiju.

– Nisam sigurna kako će se sve završiti – kaže Olga.

Zamenik gradonačelnika Kristof Viderkehr smatra da bi trebalo menjati zakon.

– Zakon o državljanstvu u Austriji ima dosta “problematičnih delova”. Integracija ovde zavisi od dužine neprekidnog boravka u zemlji ili trajanja dozvole boravka, a ne zasniva se na činjenici da je neko rođen i odrastao u Austriji – kaže Viderkehr.

On je tražio od vlade da izmeni zakon kako bi ljudi lakše mogli da dođu do državljanstva.

– Zaposleni u MA 35 rade veoma zahtevan posao i rade ga na najbolji mogući način. Njima treba podrška i moju podršku imaju. Cilj je da ta služba bude prvoklasna. Međutim, mi ne možemo da promenimo federalne zakone, ali možemo da kažemo građanima da nas njihovi problemi interesuju – rekao je on.

Inače, Zakona o državljanstvu u Austriji, koji je na snagu stupio 2006. godine, predviđa da kandidat za austrijsko državljastvo mora neprekidno da boravi u Austriji najmanje deset godina, od kojih najmanje pet godina mora biti i zvanično nastanjen.

Kako se navodi, ovaj rok se pod određenim uslovima može skratiti na šest godina. Za eventualno skraćenje moraju postojati posebni razlozi, kakvi su, na primer, odobrenja azila, državljanstvo neke od zemalja EEP-a (Europskog privrednog prostora), rođenje u Austriji ili izuzetne zasluge u interesu Republike Austrije. Za bračne drugove i decu austrijskih državljana postoje povoljnije odredbe.

Izvor Telegraf

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More