Elizabet Majer, članica Senata Inzbruka: Ponosni smo na Dianu Budisavljević

265

Gospođa mr Elizabet Majer (mag. Elisabeth Mayr), članica Senata grada Inzbruka i predsedavajuća u Odborima grada za obrazovanje, omladinu, sport, vrtiće i škole, ekskluzivno za radio “Slovo ljubve” Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke govorila je o potezu Uprave grada Inzbruka koja je podržala inicijativu Udruženja SPOJI i Pokreta oslobodilaca Tirola i najpre Diani Budisavljević posthumno dodelila Orden grada, a zatim kao plod i nastavak te inicijative imenovala jedan gradski vrtić po ovoj hrabroj ženi i donela odluku o postavljanju spomen-ploče na njenoj rodnoj kući, što je važno napomenuti – sa preciznim istorijskim podacima.

– Sećamo se Diane Obekser Budisavljević jer smo ponosni na tu građanku Inzbruka. Hoćemo da joj odamo počast jer je zaista spasila na hiljade dece. Mi smo vrtić, koji je ranije nosio ime po Burkhardu Brajtneru jednom nacističkom lekaru koji je u to grozno vreme činio strašne zločine u okviru medicine, preimenovali u vrtić Diane Budisavljević. Njegovom nacističkom zlodelu želimo u okviru preimenovanja vrtića po Diani svesno da suprotstavimo tu suprotnu sliku jedne humanitarke. To je naravno živa kultura sećanja i kao obaveza prema sadašnjosti ali i budućnosti, rekla je za “Slovo ljubve”  Majer.

Sada i zvanično tabla sa imenom Diane Budisavljević na vrtiću u Insbruku

Ona je komentarisala i aktivnosti i inicijative udruženja SPOJI, koje predstavlja lep primer organizovanja članova brojne srpske zajednice u Austriji i svedočenja divne duhovne tradicije našeg naroda:

– Inzbruk je grad raznolikosti sa mnogim angažovanim ljudima. Udruženje SPOJI je bezuslovno deo toga. Volela bih da istaknem da se među njima pre svega mnogo mladih angažuje, koji su dobrovoljno aktivni, takođe i u samom gradu Inzbruku, gde organizuju humanitarne događaje za decu koja su socijalno ugrožena ili bolesna. I to je sigurno jedan od izuzetnih primera kako raznolikost i suživot u zajednici grada Inzbruka može da izgleda, kaže za radio “Slovo ljubve” Elizabet Majer.

Mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača udruženja SPOJI – Srpske Pravoslavne omladine Inzbruka i pokretač Austrijske službe sećanja u Srbiji, sa slušaocima radija „Slovo ljubve“ podelio je i ličnu radost svojih saboraca povodom postavljanja privremene table na vrata preimenovanog gradskog vrtića u Inzbruku, koji je odlukom Gradskih vlasti od novembra 2020. godine poneo ime Diane Budisavljević. U ovoj izjavi, Vlajić podseća da se očekuje postavljanje trajne table sa svim istorijskim podacima o Diani Budisavljević na zidu samog vrtića, ali i o borbi za postavljanje posebne spomen-ploče, sa istorijskim činjenicama, na Dianinoj rodnoj kući u strogom centru Inzbruka.

Uz blagodarnost svim učesnicima ove dugotrajne bitke za istinu i pravdu – Preosvećenom Episkopu austrijsko-švajcarskom g. Andreju, Njegovoj Ekselenciji Ambasadoru Srbije u Beču, brojnim istoričarima iz više zemalja, kao i Gradskim vlastima Inzbruka koje su donele konačnu odluku, g. Vlajić napominje da je ovo istorijska odluka, jer se po prvi put u poslednjih trideset godina, na jednom javnom mestu na Zapadu, spominju i poštuju srpske žrtve.

 

Izvor Slovo ljubve
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More