Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi osuđen na tri godine zatvora!

foto: Tanjug/AP Photo/Mićel Euler
308

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi osuđen je na tri godine zatvora zbog korupcije i zloupotrebe položaja, izveštavaju francuski mediji.

Podsetimo kako su ranijne pisali mediji, oktobra prošle godine Sarkozi je optužen za “zločinačko udruživanje” u okviru istrage vezane za sumnju u libijsko finansiranje njegove predsedničke kampanje 2007. godine.

Makron i Si Đinping razgovarali o sporazumu Kine i EU i vakcinama

 

Bivši predsednik odmah je reagovao na Fejsbuku ukazujući da je zaprepašćen novom optužnicom.

„Saznao sam o ovoj novoj optužnici sa najvećim zaprepašćenjem“, rekao je Sarkozi navodeći da se u njegovom slučaju ponovo ne uzima u obzir pretpostavka nevinosti i donose odluke bez i „najmanjeg dokaza o bilo kakvom ilegalnom finansiranju“.

Nova optužnica četvrta je u predmetu za Sarkozija koji kaže da je žrtva zavere posle optužbi izrečenih u martu 2018. za „pasivnu korupciju“, „skrivanje pronevere javnih sredstava“, „ilegalno finansiranje kampanje“.

„Svako vidi da se radi o odluci bez presedana u skladu sa obavljenim istragama. Procedura ide svojim tokom“, rekao je Vensan Brengart, advokat udruženja za borbu protiv korupcije „Šerpa“, koje je civilna strana u ovom predmetu.

Tužioci su 31. januara već optužili za „zločinačko udruživanje“ jednog od bivših Sarkozijevih saradnika Tijerija Gobera, osumničenog da je uzimao sredstva koja potiču od režima libijskog vođe Muamera Gadafija, i koja su mogla da budu usmerena u predsedničku kampanju kandidata desnice 2007. godine.

 

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More