“Rok za odgovor ističe u ponedeljak”: EK apeluje zbog mera na granicama, poslata pisma državama, čeka se odgovor

(AP Photo/Jean-Francois Badias)
256

Evropska komisija ponovila je poziv svim zemljama članicama da se pridržavaju zajednički dogovorenih mera kada su u pitanju ograničenja koja se primenjuju na granicama unutar Evropske unije.

Komisija je prošle nedelje poslala pisma Nemačkoj, Belgiji, Mađarskoj, Danskoj, Finskoj i Švedskoj u kojima izražava zabrinutost zbog jednostranih mera na granicama koje se odnose na ulazak i izlazak iz tih zemlja, a koje su uvedene u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19.

”Rok za odgovor ističe u ponedeljak. Nemačka i Belgija su već odgovorile, što mi pažljivo razmatramo, ali naša pazicija ostaje nepromenjena”, kaže portparol Komisije Kristija Vigand.

U Briselu naglašavaju da su sve zemlje članice EU pristale na koordinisani pristup kad je reč o bilo kakvim restrikacijama slobode kretanja u Evropi .

”Preporuke su jasne i očekujemo da ih sve zemlje poštuju”, kaže Vigand.

Belgija je krajem februara zabranila svaki neesencijalni ulazak i izlazak iz zemlje, dok je Nemačka postavila granične kontrole prema Austriji i Češkoj.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More