Kurc: “Vakcine nisu geopolitičko pitanje. Što više života spasiti i omogućiti što brži povratak normalnosti”

Foto: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak
546

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas da je Austrija u razgovorima i sa Rusijom i sa Kinom o vakcinama protiv korona virusa, jer smatra da se ne radi o geopolitičkim pitanjima, već kako što više života spasiti i omogućiti što brži povratak normalnosti.

Kurc je, na konferenciji za štampu, međutim podsetio da vakcine iz Kine i Rusije još nemaju odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA).

„EU je preuzela zadatak nabavke vakcina, ali imamo razgovore i sa drugim proizvođačima, tako iz Rusije i Kine. Uvereni smo da je sve što pomaže dobro i da ne treba da se radi o geopolitičkom pitanju“, podvukao je on.

Podsetio je da eksperti tvrde da će Austriji narednih godina biti potrebno 30 miliona doza vakcina, zbog čega je, navodi, važno sarađivati sa što više partnera.

Kurc je naveo da EU nije naručila „Sputnjik V“ vakcine i da za sada nema odobrenja, ali kada ono bude dobijeno moguće je da zemlje same naruče te vakcine.

Odbacio je da posetom Izraelu radi protiv EU, naglasivši da je Austrija veoma aktivna na dobrobit cele Evrope.

Kada je reč o kritici je od predložio „zeleni pasoš“, koji bi sadržao podatke o vakcini, ali i rezultate testova, Kurc je naglasio da je Austriji, kao turističkoj destinaciji i zemlji čija je privreda izvozno orijentisana važno da se što pre omogući ponovno putovanje.

Inače, današnja konferencija za štampu bila je posvećena povećanju proizvodnje austrijske kompanije „Polymun Scientific“, koja proizvodi jedan sastojak bitan za vakcine Biontek-Fajzer.

Kurc je kazao da je ta kompanija uspela da poveća proizvodnju, i da će do leta umesto 15 miliona isporučiti 20 miliona doza vakcina.

„To je veliki doprinos evropskom kontinentu, a od toga profitiramo i mi jer ćemo dobiti više doza vakcina“, rekao je on.

Direktor „Polymun Scientific“ Ditman Katinger podsetio je da njegova kompanija od prošle godine sa Biontekom radi na razvoju vakcine i da ova komoanija proizvodi važan sastojak – nano lipide koji su potrebni za prenos iRNK ćelijama organizma.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More