Merkelova ima poruku uoči 8.marta: “Obezbediti da nas pandemija ne vrati u stare rodne obrasce koje smo mislili da smo prevazišli“

(Michael Kappeler/Pool via AP)
270

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da zbog pandemije korona virusa postoji rizik usporavanja napretka postignutog u rodnoj ravnopravnosti, jer žene preuzimaju lavovski deo brige o deci tokom zaključavanja i veća je verovatnoća da će obavljati rizične poslove.

“Moramo obezbediti da nas pandemija ne vrati u stare rodne obrasce koje smo mislili da smo prevazišli“, rekla je Merkelova u video poruci uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta, prenosi Gardijan.

Ona je istakla da su žene nesrazmerno pogođene zdravstvenom krizom, a nedovoljno su zastupljene na visokim položajima.

“Više od 75 odsto zaposlenih u zdravstvenom sektoru su žene, od lekarskih ordinacija i bolnica do laboratorija i apoteka – ipak žene čine jedva 30 odsto onih na rukovodećim pozicijama u tim oblastima“, rekla je nemačka kancelarka.

Ona je dodala da nije opravdano da žene u velikoj meri “nose“, društvo, a da istovremeno nisu pođednako uključene u važne političke, ekonomske i društvene odluke, navodi Gardijan.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More