OSSI: Akademci spajaju Srbiju i svet

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu pruža pomoć srpskim studentima prilikom upisa na strane univerzitete, podstiče umrežavanje i dijalog i organizuje prakse.

Foto: Facebook/ OSSIFoto: Facebook/ Ossi
168

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) je međunarodna, neprofitna, nevladina i apolitična organizacija, nastala je pre više od 20 godina, 1997. naporom i inicijativom jednog manjeg dela srpskih studenata koji su studirali na univerzitetima širom Amerike i Evrope. Ideja vodilja bila im je da osnuju i učvrste mrežu onih studenata koji žele da odu u inostranstvo na usavšavanje, onih koji već studiraju u inostranstvu kao i onih koji su se iz tog inostranstva vratili nazad.

Od početnih desetak klubova studenata širom SAD i Zapadne Evrope, Organizacija srpskih studenata u inostranstvu danas broji 16 lokalnih ogranaka koji deluju u Americi, Kini, Rusiji, Belgiji, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim evropskim zemljama. Sedište organizacije je u Beogradu, u kome deluje naša lokalna beogradska kancelarija. Pored Beograda Organizacija srpskih studenata u inostranstvu svoje kancelarije ima i još u tri grada: Novom Sadu, Nišu i Banja Luci.

Foto: Facebook/ OSSI

Veliki doprinos Organizaciji srpskih studenata u inostranstvu dali su mnogi pojedinci. Bivši članovi organizacije danas su ugledni stručnjaci u poljima tehničkih i prirodnih nauka, prava, ekonomije, međunarodnih odnosa… Danas na ugledu organizacije i njenom daljem razvoju rade ne manje ambiciozni i sposobni mladi ljudi iz Srbije i inostranstva. I bivši i aktuelni članovi, kroz višedecenijsko postojanje i rad Organizacije srpskih studenata u inostranstvu promovišu osnovne vizije i ciljeve organizacije. Kako navode, oni pomažu našim studentima pri odlasku na studije u inostranstvo, predstavljaju srpsku kulturu stranim narodima i kroz aktivnosti u Srbiji podstiču stvaranje ambijenta za povratak studenata kući nakon usavršavanja.

“Našu tradiciju i rad prepoznali su naši partneri iz državnog i nedržavnog sektora kroz potpisane memorandume i dugogodišnju saradnju s nama, ali i Teslina naučna fondacija, jedna od najznačajnijih organizacija naše dijaspore čiju smo nagradu dobili 2018. godine i koja je organizaciji uručena tokom letnje OSSIlacije”, poručuju iz ovog udruženja.

Kao glavni cilj organizacije koji je postignut i na koji su posebno ponosni je rad na izradi Zakona o nostrifikaciji stranih diploma, obezbeđivanje praksi u privatnim i državnim ustanovama, posebno diplomatsko konzularnim predstavništvima. Takođe, izdvajaju Dane srpske kulture povodom nacionalnih praznika i okupljanja studenata širom Evrope i sveta, Svetionik znanja – projekat sproveden u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i brojne druge.

Prijem u Starom Dvoru Foto: Facebook/ OSSI

U Srbiji lokalne kancelarije organizacije sprovode brojne aktivnosti poput organizovanja raznih tribina posvećenih odlasku na studiranja u inostranstvo, saradnje sa partnerskim organizacijama na njihovim događajima, obezbeđivanja prakse za naše studente iz inostranstva kod renomiranih privatnih kompanija, ali i razne druge aktivnosti i ideje koje kroz zajednički rad članova organizacije budu realizovane.

Organizaciona struktura Organizacije srpskih studenata u inostranstvu ohrabruje studente iz inostranstva da preuzmu inicijativu. Bilo u Srbiji ili širom sveta, svi članovi imaju jedinstvenu priliku da se upoznaju, zbliže i zajedno razviju svoje sposobnosti i saradnju.

OSSI je od svog osnivanja do danas realizovao mnogobrojne projekte koji su se odnosili na poboljšanje uslova studiranja u inostranstvu, na projekte stručne prakse, ali i na one koje su imali humanitarni karakter. U poslednjih nekoliko godina najznačajniji OSSI-jevi projekti su: Upoznaj državu Srbiju, pOSSIbiliti, prakse u DKP-ima, Paketići za mališane, OSSIlacija, Komparativna analiza sistema priznavanja diploma, Brošura za studiranje u inostranstvu, Stazama srpske kulture, Summer Networking Event, Vodič kroz proces priznavanja stranih diploma, Predavanja u srednjim školama, Dan državnosti Republike Srbije, Stazama srpske kulture, OSSI – EXIT avantura i ostali.

Prijem na terasi Beograđanke Foto: Facebook/ OSSI

Organizacija širi svest važnost srpskog kulturnog nasleđa kroz likovnih izložbi, filmskih projekcija, festivala i drugih kulturnih događaja. Takođe, pruža pomoć srpskim studentima prilikom upisa na strane univerzitete i prilikom prevazilaženja administrativnih problema tokom odlaska i boravka u inostranstvu. Organizacija podstiče umrežavanje srpskih studenata u inostranstvu radi razmene važnih informacija i iskustava i kroz niz događaja organizacija olakšava samoorganizovanje srpskih studenata u zemlji i inostranstvu. Obezbeđuje letnje prakse srpskim studentima radi sticanja radnog iskustva u Srbiji. Kroz saradnju sa velikim brojem privrednih subjekata nudi svojim članovima obavljanje stručnih praksu olakšava njihovo zapošljavanje na teritoriji Republike Srbije. Na kraju, pruža i pomoć prilikom uspostavljanja kontakata sa kompanijama, privatnim licima i nevladinim organizacijama u Srbiji i inostranstvu u kojima Organizacija srpskih studenata u inostranstvu ima svoje ogranke, državnim institucijama i organizacijama, Vladom Republike Srbije i njenim nadležnim institucijama.

Organizacija podstiče razvijanje dijaloga i saradnje između srpskih studenata u inostranstvu i zemlji matici, a podstiče i promoviše saradnju sa srodnim studentskim organizacijama širom sveta.

I. LUKIĆ

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More