Beograd se odužuje Novaku! Ovo nikad niko nije dobio u svetu, prvo je morao da igra vezanih očiju pa da vidi poklon! (FOTO, VIDEO)

FOTO TANJUG/SOULTIME MEDIA/NIKOLA ZAKULA
108

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ušao je u istoriju tenisa tako što je oborio rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste. Đoković je započeo svoju 311. nedelju na čelu liste, čime je pretekao Rodžera Federera, koji je do sada sakupio 310 nedelja.

Rekord Novaka Đokovića po broju nedelja na vrhu ATP rang liste obeležen je i velikim portretom od teniskih loptica.

Veliki mozaik od teniskih loptica sa likom Novaka Đokovića, prvi ovakvog tipa u svetu, osvanuo je 8. marta na platou Teniskog centra „Novak“ na Dorćolu.

Instalacija je široka 2,7 metara i visoka 3,8 metara, a povrišinu od deset kvadratnih metara ispunjava 2.177 teniskih loptica.

Povod rada pod nazivom #2177, koji je ostvario arhitekta i umetnik Andrej Josifovski – poznatiji kao Pijanista – nastao je iz želje da se obeleži prvi dan novog rekorda, odnosno broj Novakovih dana na prvom mestu ATP liste.

FOTO TANJUG/SOULTIME MEDIA/NIKOLA ZAKULA

Radovi na portretu od loptica trajali su tri dana, od četvrtka pa sve do subote na nedelju, kada je nešto posle tri sata ujutru postavljena poslednja loptica u mozaik.

Sve vreme se pazilo na detalje brižljivo osmišljenog dizajna, jer je svaka od loptica imala specifičnu šaru, boju i mesto u instalaciji, kako bi rad bio skroz spreman za dan kojim Đoković ponovo piše istoriju „belog sporta“.

„Loptice su pričvršćene u žičanoj mreži, što simbolizuje neuspešne pokušaje Novakovog svrgavanja sa teniskog trona. Ipak, nije se to desilo zbog neiznuđenih grešaka njegovih rivala, već zato što je on po mnogim teniskim veštinama jednostavno bolji od svih. Ni među teniskim ekspertima nema dileme da su njegovi ritern i dvoručni bekhend najbolji na svetu, a da mu je kretanje i pokrivanje terena vanzemaljsko“, rekao je autor instalacije Josifovski, koji dodaje da mu je veliki izazov predstavljalo kratko vreme za realizaciju, kao i značaj celog rada.

FOTO TANJUG/SOULTIME MEDIA/NIKOLA ZAKULA

Novakov lik je izveden jedinstvenom umetničkom instalacijom, jer je i on, kako kaže umetnik, po svojim ljudskim osobinama jedinstven na svetu.

„Njegova stalna pomoć siromašnoj deci, velike donacije obrazovanju, predškolskim programima, zdravstvu, borba za povećanje zarada slabije plasiranim igračima na ATP turu, briga o kolegama i budućnost sporta ga čine istinskim herojem“, dodao je Josifovski.
Autor ističe da postavka svojom veličinom simbolizuje veliku ljubav i privrženost koju srpski narod oseća prema Đokoviću.

FOTO TANJUG/SOULTIME MEDIA/NIKOLA ZAKULA

„Mislim da moral nacije opstaje najviše zahvaljujući njegovim sportskim pobedama. Naravno da ima još velikana koji svetom pronose slavu srpskog naroda, ali on je, po mom mišljenju, svakako najveći među njima i s obzirom na to da je iz jedne male zemlje, tu je gde jeste isključivo svojom zaslugom, kao i zaslugom svoje porodice. A, upravo to mu se ne prašta, jer sport je odavno prestao da bude samo sport“.

Pravljenju instalacije se u jednom trenutku priključio i Novak. Pijanista i on su tada na teniskom terenu ukrstili sprej i reket, a ono što je nastalo ostaje kao jedinstven zalog kulturnoj baštini regiona.

Tom prilikom je asistent u stvaranju ovog umetničkog dela bio i sam Novak, koji je to učinio na nesvakidašnji način.

Naime, umetnik je Novaku vezao oči maramom, a onda mu je bacao loptice preko mreže, koje je Đoković slao u ram gde je trebalo da nastane slika.


Projektu su pomogli Jelena Đoković, Fondacija Novak Đoković, Soultatjm medija tim, Teniski centar Novak…

Na fasadi gradske skupštine projekije najboljih Novakovih poteza u karijeri

Novak Ðoković će od danas i zvanično biti najbolji teniser sveta svih vremena, a u čast tome na fasadi zgrade Skupštine grada Beograda, od 19 do 22 časa, biće prikazana projekcija snimaka s njegovim najboljim potezima u dosadašnjoj karijeri, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Osim toga, na bilbordima na koje Skupština grada Beograda ima pravo, biće ispisane poruke zahvalnosti Ðokoviću, a zgrade u prestonici Srbije koje imaju ugrađenu dekorativnu rasvetu – Palata Albanija, zgrada Narodne skupštine, fontana na Slaviji, Brankov most, Most na Adi, biće osvetljene bojama srpske zastave jer boje te zastave, kako ističe Vesić, Novak sa ponosom nosi na svom dresu i s ponosom proslavlja svojim pobedama u svetu.

“Na taj način želimo da mu se još jednom zahvalimo za sve što je uradio za Srbiju i za Beograd. Sa sutrašnjim danom, Novak će biti zvanično teniser koji je proveo najviše nedelja na prvom mestu ATP liste. Za nas u Beogradu Novak Ðoković je uvek bio najbolji teniser na svetu, a sada je zvanično za čitav svet, čak i za one koji ga ne vole i koji mu ni to ne priznaju”, kazao je Vesić.

Izvor Naši u svetu, Sputnjik
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More