Džon Tačer, Amerikanac koji je svojim delima pomogao Hilandaru (FOTO)

Foto: Instagram Prijatelji manastira Hilanddar/printscreen
289

Džon Tačer (John Seymour Tacher 1904-1982) se prvi put pojavio u Hilandaru 1952.godine, tada, u ulozi direktora najvećeg vizantološkog instituta u Americi -Dambarton Oaks- iz Vašingtona. Do tada je već imao velika iskustva sa izučavanjem vizantijskih istorijskih i kultoroloških tokova u Carigradu, Jerusalimu, Sinaju. Već na prvom susretu sa Hilandarom, on biva opčinjen hilandarskom lepotom, skladnošću, božanskim mirom i baš tada, na prvom svom susretu sa Hilandarom daje zavet monasima, da će kao penzioner, sav da se posveti Hilandaru i njegovoj obnovi. Taj zavet je i ispunio.

Od 1952. godine je u Hilandar dolazio skoro svake godine. Podsticao je monahe da obnove staru manastirsku biblioteku, koja je izgorela 1722. godine i kada su se monasi Hilandara organizovali i krenuli u obnovu, Džon Tačer je poslao manastiru veliku sumu novca za obnovu biblioteke. 1968. godine Džon Tačer dovodi iz Amerike veliku grupu konzervatora koji restauriraju oko 150 ikona koje su kroz par narednih godina zablistale starim sjajem, a koje su neprocenjive duhovne, umetničke i istorijske vrednosti.

Oko 1970. godine poklanja dodatni novac manastiru u cilju da se od srebra izradi sarkofag za Svetog Simeona Mirotočivog. Posla se prihvata tada đakon Vojislav Bilbija koji izrađuje sarkofag, na ponos celog manastira i Svete gore.

Foto: Facebook Prijatelji manastira Hilandar/facebook

Svake godine je Džon Tačer boravio u Hilandaru u trajanju od 2 meseca, tokom kojih se posvetio molitvama i naučno-istraživačkom radu, a bratstvo manastira ga je prozvalo -brat Jovan-. Poslednji put je Džon Tačer boravio u Hilandaru 1979. godine i tada je kao i svih puta prethodnih godina bio ispunjen srećom, ushićenjem i spokojom koji su mu pružali umetničko, duhovno i kulturno blago Hilandara. Par godina nakon njegove smrti, po njegovom zaveštanju, manastir dobija na poklon petocifrenu sumu dolara od njegovog advokata.


Ovim što je Džon Tačer bio i radio, ubraja se u znamenite, koji su mnogo pomogli manastir i čije ime se dugo spominjalo u molitvama bratije hilandarske, i čija dela su postala besmrtna.

Izvor Hllandar.info
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More