Beč deli besplatne testove, sa negativnim rezultatom pravac u prodavnicu

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
938

Beč će od iduće nedelje stotinama hiljada svojih stanovnika besplatno deliti kućne testove da bi ustanovili jesu li zaraženi koronavirusom, objavila je juče gradska vlada.

Bečlije će ih onda moći i predati i na analizu, a isto će moći da učine i u stotinama gradskih supermarketa.

Nedeljno će stanovnicima Beča, grada s 1,9 miliona ljudi, na raspolaganju biti oko 1,2 miliona testova, a dnevno će se u glavnom austrijskom gradu obaviti analiza oko 200.000 uzoraka, piše Hina, prenosi Poslovni dnevnik.

Testovi se mogu podići u oko 150 gradskih apoteka. Bečlije će ih onde moći i predati na analizu, a isto će moći da učine i u stotinama gradskih supermarketa.

Svrha ovog projekta je “uspostaviti svojevrsnu zaštitu stanovništva” dok se ne zajamči dovoljna količina vakcina, rekao je socijaldemokratski gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig.

Grad želi da podeli kućne testove i zato da bi, nakon Vaskrsa, svojim stanovnicima omogućio pristup prodavnicama koje će za ulazak tražiti negativan rezultat testiranja.

U Beču i ostalim istočnim regijama Austrije gradske su vlasti od četvrtka do najmanje utorka nakon Vaskrsa uvele zatvaranje kako bi sprečile da se odeljenja za intenzivnu negu prenapune pacijentima obolelim od kovida 19.

Sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika Beča u petak je iznosila 311, što je znatno više od austrijskog proseka od 250.

Antigenski testovi koji će se obavljati u posebnim apotekama i supermarketima.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More