Slovenija na ulasku u zemlju “merka” koju ste vakcinu primili pa prema tome tretira putnike! Sledi i 11 dana zatvaranja

Foto: Tanjug/ AP Photo/Ronald Zak
3,083

Slovenija je donela odluku kojom se ulazak u tu zemlju različito tretira s obzirom na vrstu vakcine koju je putnik primio.

Dino Kozlevac, šef štaba Civilne zaštite Istarske županije, objašnjava da onaj ko je primio Moderninu vakcinu u Sloveniju može da uđe 14 dana nakon vakcinacije.

Onaj ko je primio AstraZenekinu vakcinu može da uđe 21 dan nakon prve vakcinacije, a Fajzerovu vakcinu sedam dana nakon druge vakcinacije, piše dnevnik “Glas Istre”.

“Onaj ko je preboleo kovid-19 može uz medicinsku potvrdu koja važi šest meseci da uđe u Hrvatsku i u Sloveniju. Dakle, oni koji su preboleli i koji su vakcinisani ne treba da imaju negativan test, kao ni hrvatski državljani koji odlaze u Sloveniju službeno, radi poslova bezbednosti, civilne zaštite i zdravstva”, rekao je Kozlevac, preneo je portal “Index.hr.

Slovenija je od petka pooštrila mere na granicama: dnevni migranti, dakle učenici stariji od 13 godina i oni koji rade u slovenačkim firmama, moraju imati negativan antigenski test koji nije stariji od sedam dana. Nakon isteka tog roka, antigenski test mora se ponoviti, a to se, navodi Kozlevac, može učiniti u Umagu, Poreču i Buzetu.

Antigenski test moraju imati i osobe koje prevoze đake i oni koji koriste zdravstvene usluge u Sloveniji i oni će testove platiti vlastitim novcem. Svi drugi koji zbog opravdanog razloga putuju u Sloveniju moraju imati PCR test.

Ljudi u tranzitu, s druge strane, ne moraju imati ni test, ni ikakve potvrde pri ulasku u Sloveniju.

“Ti putnici moraju videti šta država, krajnja destinacija u koju putuju, traži, je li to Italija, Austrija ili neka druga zemlja. Na granici vas pitaju gde idete. Za Trst? Ok, puste vas, ali ako vas zateknu da ste se zaustavili u Sloveniji, platićete kaznu. Dakle, morate napustiti Sloveniju najkraćim putem”, objašnjava Kozlevac.

Odluka slovenačkih vlasti na granici važiće najmanje do 2. aprila.

Slovenija će sutra pojačati restrikcije na granicama

 Slovenija će sutra pojačati ograničenja na svojim granicama pre uvođenja jedanaestodnevnog potpunog zaključavanja tokom Uskrsa, odlučila je Vlada.

Putovanje u zemlje sa crvene liste, na kojoj su svi susedi Slovenije, biće zabranjeno, osim prekograničnih putnika, tranzita, robe i nekih drugih izuzeća, rekao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, prenela je STA.

Osim svakodnevnih prekograničnih putnika, koji već moraju da se testiraju na svakih sedam dana brzim testom na antigen, svi putnici će morati da pokažu PCR test urađen u zemlji EU ili šengenskoj zoni kako bi izbegli obavezni karantin.

U prelaznom periodu do zatvaranja škola 1. aprila, prekogranični učenici će takođe biti izuzeti.

Hojs je rekao da je glavni razlog zašto su mere na granici morale biti pojačane to da bi se sprečio očekivani nagli porast putovanja tokom Uskrsa, kada mnogi iz bivše Jugoslavije koji ovde rade posećuju svoje porodice.

Vlada podržala predlog o 11-dnevnom potpunom zatvaranju

Slovenačka vlada je danas podržala predlog savetodavnog tima za kovid-19 da se od 1. aprila uvede jedanaestodnevno potpuno zatvaranje u pokušaju da se pomogne bolnicama da se izbore sa očekivanim prilivom pacijenata sa kovid-19 nakon povećanja stope zaražavanja.

“Suspenzija javnog života biće kratka. Mapa puta za ublažavanje ograničenja ponovo će početi da se primenjuje 12. aprila”, rekao je premijer Janez Janša, prenela je STA.

On je rekao da će uspeh mera zavisiti od njihovog doslednog sprovođenja i da u tom slučaju neće biti potrebne dodatne mere.

Neesencijalne prodavnice i službe biće zatvorene, a učenici će učiti na daljinu.

U vrtićima i u osnovnim školama u prva tri razreda za decu čiji se roditelji bave esencijalnim zanimanjima biće obezbeđena briga.

Tokom zaključavanja, javni prevoz će raditi po redu vožnje za nedelju i praznike, a većina zaposlenih će raditi od kuće ili uzeti slobodne dane.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More