SRBI U GRČKU od 15. maja?! Heleni otvaraju vrata (ne)vakcinisanima

Foto: Tanjug/ AP Photo/Petros Giannakouris
64

Grčka će od 14. maja, a možda i za Uskrs, otvariti granicu za srpske državljane, javlja RTS pozivajući se na nezvanične informacije.

Srbija će tako, posle SAD, Velike Britanije, Izraela i Kipra, biti peta zemalja na svetu čiji će građani moći da uđu u Grčku.

Kako navodi RTS, uslov za ulazak u Grčku biće potvrda o vakcinaciji nekom od vakcina sa Zapada, ali i ruskom i kineskom vakcinom.

Za nevakcinisane biće obavezan pi-si-ar test.

Detalji o ulasku u Grčku biće poznati danas, kada će u Beogradu zajedničku izjavu potpisati ministri turizma dve zemlje, Tatjana Matić i Hari Teoharis, navodi RTS.

Grčki ministar turizma Haris Teoharis najavio je da bi granice ove mediteranske zemlje za strane državljane mogle da budu otvorene i pre 14. maja, datuma koji je nedavno naveden kao „dan D“ za sve one koji žele da dođu na odmor u „zemlju Helena“.

– Ako sve bude bilo u redu po pitanju korona virusa, Grčka će moći da primi turiste i ranije – izjavio je Teoharis, a prenosi Protothema.

 

Ministri Teoharis i Matić bili gosti Kraljevskog dvora

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina primili su juče u Kraljevskom dvoru grčkog ministra turizma Harisa Teoharisa, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, i ministarku trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Tatjanu Matić, saopšteno je iz Kraljevskog dvora.

“Veoma nam je drago što možemo da ugostimo grčkog ministra turizma u Beogradu, koji je u okviru zvanične posete Srbiji, zajedno sa našom ministarkom turizma gospođom Matić, došao u Kraljevski dvor. Uvek je veliko zadovolštvo biti u društvu našeg prijatelja Teoharisa, koji podržava Humanitarnu organizaciju Lajflajn Grčka, čiji je pokrovitelj moja supruga””, rekao je prestolonaslednik Aleksandar.

Dodao je da Kraljevski kompleks, sa svoja dva dvora – Kraljevskim i Belim dvorom, svakako predstavlja jedno od najinteresantnijih mesta koje svaki turista treba da poseti tokom svog boravka u Beogradu.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Petros Karadjias

”Nažalost, pandemija je zatvorila mnoga mesta. Voleo bih da mnogo veći broj ljudi ima priliku da poseti Kraljevski kompleks i upozna njegovu bogatu istoriju. Moja supruga pozdravila je ministra Teoharisa na grčkom, njenom maternjem jeziku i istakla koliko joj je svaki njihov prethodni susret ostao u prelepom sećanju. Ponosan sam na grčko poreklo svoje supruge”, poručio je prestolonaslednik Aleksandar. Grčki ministar turizma Teoharis danas je doputovao u zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje će imati niz sastanaka sa vladinim zvaničnicima i turističkim radnicima.

“Naša poseta Srbiji deo je napora Ministarstva turizma za otvaranje grčkog turizma 2021. godine, s posebnim naglaskom, u prvoj fazi, na privlačenje posetilaca iz balkanskih zemalja”, rekao je Teoharis, prenela je grčka agencija ANA.

Ministarka Matić i HORES o vakcinaciji u sektoru turizma

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i predstavnici Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) saglasili su se da je izuzetno važno da se zaposlenima u sektoru ugostiteljstva i turizma prioritetno omogući imunizacija, saopštio je HORES.

U HORES-u smatraju da za sigurno i čisto putovanje mora da postoji zajednički sertifikat o vakcinaciji zaposlenih i primeni zdravstveno-sanitarnih mera “Čisto i sigurno” u hotelima i restoranima Srbije.

Direktor HORES-a Georgi Genov navodi da bi zajednički sertifikat o vakcinaciji trebalo da olakša putovanja i deluje kao alternativa PCR testovima i zahtevima za karantin.

“Zbog pandemije, putnici žele ”siguran, čistiji i održiviji turizam””, ističe direktor HORES-a.

Novi sertifikat treba da, kako objašnjava, sledi pravila o privatnosti i zaštiti podataka i mogao bi da počne da se koristi kada postoje dovoljni dokazi, da oni, koji su vakcinisani, ne prenose virus.

Na sastanku koji je održan na poziv ministarke Matić, konstatovano je da je, na zahtev domaćih i stranih turista i ostalih korisnika ugostiteljskih usluga, važno da pružaoci usluga, odnosno zaposleni u hotelima i restoranima budu vakcinisani.

Time će potencijalni gosti biti sigurni da će im uslugu pružiti ne samo u čistom i sigurnom objektu već i da će to činiti zaposleni koji su prošli kroz proces imunizacije, kažu u HORES-u.

HORES je sproveo istraživanje u vezi sa procesom imunizacije u hotelima Srbije u periodu od 25. do 28. marta 2021. godine.

Preliminarni rezultati ankete, na koju je odgovorilo 92 hotela koji zapošljavaju 2.758 radnika, pokazali su da je 18,49 odsto uspešno prebolelo virus korona, 18,35 odsto je ukupno vakcinisanih, 16,78 odsto je prosečni broj vakcinisanih, dvoje je preminulo od posledica virusa korona, a 819 je iskazalo interesovanje za imunizaciju vakcinom, što je 29,69 odsto.

Od ukupnog broja anketiranih, 35,27 odsto je prebolelo virus korona ili je prošlo proces imunizacije, što bi sa zanteresovanim za vakcinaciju, bilo 64,96 odsto, a što potvrđuje gostima da se osećaju sigurno.

HORES smatra da postoji značajno interesovanje za imunizaciju među zaposleima u tom sektoru i navodi da će nastaviti kampanju za vakcinaciju zaposlenih u ugostiteljstvu, kako bi, što pre, otpočela normalizacija rada ugostiteljskog sektora.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More