Svet se sprema na još jednu pandemiju! Niko neće moći sam da se izbori, države se već udružuju, među njima i Srbija

Foto: Tanjug/ The waning moon rises beyond downtown Kansas City, Mo., Monday, March 29, 2021. (AP Photo/Charlie Riedel
598

Lideri 23 zemlje i SZO podržali ideju stvaranja međunarodnog sporazuma koja bi trebalo da pomogne celom svetu kada nastane nova pandemija.

Ta ideja, u čijoj osnovi je jedinstven odgovor na pandemiju i jednak pristup vakcinama i medicinskim sredstvima, prvi put je pomenuta na prošlom Samitu G20, a izgovorio ju predsednik Saveta EU Šarl Mišel.

“Biće još pandemija i slišnih velikih hitnih zdravstvenih situacija. Ni jedna vlada niti multilateralna organizacija se s tim pojedinačno neće moći izboriti”, napisali su lideri 23 zemlje, zajedno s predstavnikom SZO

U zajedničkom pismu, čiji su potpisnici, između ostalih, premijer Velike Britanije Boris Džonson, predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelarka Nemačke Angela Merkel, ali i država Srbija, upozorava se da “niko nije siguran dok svi ne budu sigurni”, preneo je Gardijan.

Svetu treba globalni sporazum za borbu protiv pandemije kako bi se zaštitile države posle pandemije, a sporazum bi bio sličan onome koji je sklopljen posle Drugog svetskog rata, rekao je Boris Džonson i još neki lideri.

“Usled eskalacije međunarodnih tenzija oko nabavke vakcine, pozivamo države da prekinu izolacionizmom i nacionalizam i da stvore novu eru u kojoj će vladati principi solidarnosti i saradnje”, piše u pismu iza kojeg stoje 24 države.

Izvor Tanjug, b92

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More