Angela popustila ali besni i preti, hoće da menja zakone o zarazanim bolestima

Foto: Tanjug/ AP Photo/Markus Schreiber
55

Angela Merkel smatra da nemačke pokrajine nedovoljno strogo sprovode mere protiv pandemije. Zato pominje mogućnost promene zakona. Armin Lašet, njen stranački šef i jedan od pokrajinskih premijera, oštro se protivi.

Savezna država i pokrajine zajedno – to je do sada proglašavano za devizu borbe protiv korone. To je značilo da se kancelarka Angela Merkel sastaje sa premijerima šesnaest pokrajina, dogovaraju šta da se radi, pa se pokrajine manje-više pridržavaju dogovora.

To nije išlo kao po loju. I danas su mere širom Nemačke vrlo različite, ponegde su škole otvorene, a negde nisu, negde se sme u butike, a drugde ne sme. Nakon što je početkom marta dogovoreno postepeno popuštanje mera, ali je onda broj registrovanih zaraza skočio, deluje da su mere širom Nemačke sve šarenije.

U nedelju uveče, u prajmtajmu, kancelarka je u emisiji poznate voditeljke Ane Vil počela da preti pokrajinama. Ako ne sprovode dogovoreno, Merkel i njena Vlada bi sami mogli da preuzmu dizgine.

Doduše, za to bi morao da bude promenjen Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti koji sprovode pokrajine. Njime sada nije konkretno regulisano koje mere kada treba uvesti.

Za promenu tog zakona bila bi potrebna saglasnost parlamenta Bundestaga, ali i Bundesrata, veća u kojem su zastupljene pokrajine. Do sada se išlo na labaviji zakon, kako bi političari mogli da donose fleksibilne odluke.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Probst

No prema zakonu, i Savezna država sme da donosi „mere protiv prenosivih bolesti opasnih po javno zdravlje“. Bundesrat bi morao biti uključen u meri u kojoj to pogađa recimo obrazovnu politiku, koja je u nadležnosti pokrajina.

Odgovor premijera

Armin Lašet, premijer najmnogoljudnije pokrajine Severne Rajne-Vestfalije, kao da se osetio pogođenim kritikom kancelarke. Odnedavno je međutim upravo Lašet njen partijski šef u Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU). Na konferenciji za novinare u ponedeljak on je kontrirao, rekavši da njegova pokrajine odrađuje „domaće zadatke“, te da govori u ime i Sarske oblasti i Šlezvig-Holštajna kojima takođe vlada CDU.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Martin Meissner

Širom zemlje traju pokušaji da se, uz upotrebu brzih testova, omogući rad restorana ili butika. U Sarskoj oblasti bi od iduće sedmice trebalo da se otvore i teretane i bioskopi, iako broj zaraženih raste.

Merkel je od početka sa skepsom gledala na popuštanja mera. Na poslednjem sastanku s premijerima tražila je najtvrđi mogući lokdaun tokom uskršnjih praznika.

Lašet je pak branio blažu politiku. On pita čemu služi šest hiljada centara za testiranje u njegovoj pokrajini ako ljudi nemaju motiva da se testiraju? A odlazak u šoping ili restoran možda bi mogao da bude motiv. Uz to, kaže Lašet, tako bi se otkrilo više zaraženih i lakše prekinuli lanci infekcije.

On nije jedini kojem se ne dopada kancelarkina kritika. Iz Sarske kažu da popuštanje mera nije eksperiment već način da se otkriju zaraze. Iz drugih pokrajina podsećaju zvanični Berlin da je bio traljav u nabavci vakcina, što je u nadležnosti savezne države.

S druge strane, bavarski premijer Markus Zeder (CSU) – inače Lašetov konkurent za kancelarsku kandidaturu Demohrišćana (CDU/CSU) – podržao je Merkel. Isto su učinili iz Saksonije, Bremena i Hamburga.

Stranka Zelenih podržala je predlog da savezna država dobije više nadležnosti u borbi protiv pandemije i ponovila zahtev da se formira krizni štab koji bi permanentno zasedao.

Socijaldemokrate, manji partner u Vladi, pak celu debatu vide kao obaranje ruku među Demohrišćanima. „U ovoj zemlji sad nemamo vremena za haos kod njih“, saopšteno je. Umesto toga, valja „brže vakcinisati, više testirati i izaći iz lokdauna“.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More