Austrija na korak od Sputnjika V! Rusija nudi milion doza od aprila, vakcina registrovana u 60 država sveta

Foto: Tanjug/ Tibor Rosta/MTI via AP
496

Austrija je pred zaključenjem dogovora o nabavci ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik.

Rusija je ponudila Austriji isporuku od aprila milion doza vakcina Sputnjik.

Pregovori s Rusijom o vakcini su u toku, iza kulisa, već mesecima, a sada je najverovatnije postignut dogovor.

“Od februara smo u kontaktu s ruskom stranom. Na čemu sam zahvalan. Ako Austrija dobije dodatno milion doza vakcina, to bi značilo brži povratak normalnosti i moglo bi spasiti mnogo ljudskih žvota i radnih mesta“, saopštio je kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je, krajem februara, razgovarao telefonom s predsednikom Rusije Vladimorom Putinom o mogućim isporukama vakcina Sputnjik V Austriji.

Nakon tog razgovora, uspostavljen je kontakt s Ruskim fondom za direktne investicije, koji je zadužen za međunarodnu distribuciju vakcine Sputnjik V.

Kurc je stalno govorio da ne sme biti geopolitičkih razmišljanja kod nabavke vakcina, već da je jedino važno pitanje da li je vakcina delotvorna.

Pregovori predviđaju da Austrija od aprila dobija ruske vakcine – 300.000 doza u aprilu, 500.000 u maju i 200.000 u junu.

Kabinet kancelara saopštio je da postoji potpisan sporazum o razmeni dokumenata u vezi s vakcinom, ali da još nije doneta odluka o kupovini cepiva.

Efikasnost više od 90 odsto

Ruska vakcina protiv virusa-korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) registrovana je u skoro 60 država sveta, što obuhvata populaciju od milijardu i po stanovnika.

Poslednja u nizu država, 58. po redu, koja je odlučila da odobri primenu ruskog preparata je Mali, saopštio je Ruski fond za direktne investicije.

Prema broju odobrenja koje je do sada dobila ruska vakcina je na drugom mestu u svetu.

Kada je konkretno reč o afričkom kontinentu, „Sputnjik Ve“ je odobren u deset zemalja.

„Pozdravljamo odluku partnera u Maliju da odobre primenu ‘Sputnjika Ve’u cilju sprečavanja širenja virusa korona“, rekao je direktor RFPI Kiril Dmitrijev.
S druge strane, u Evropi sve su jači glasovi koji pozivaju da se građanima omogući pristup ruskoj vakcini. Vlasnik velike italijanske turističke kompanije „Studio Vakance grup“ Đovani Sana predložio je lokalnim vlastima na Sardiniji da se obrate ruskoj strani s molbom da se stanovništvu ostrva pokloni jedna partija vakcine.

Prema njegovim rečima, na Sardiniju dolazi veliki broj ruskih turista, a među njima sigurno ima uticajnih ljudi koji bi mogli da obezbede veću partiju vakcine „Sputnjik Ve“ i poklone je stanovništvu ostrva.

Kako je dodao, konkretnih kontakata u tom pravcu za sada nije bilo, ali pozitivnih signala ima.

Podsetimo, nedavno je i gradonačelnik Nice pozvao francuske vlasti da mu omoguće da za svoj region obezbedi rusku vakcinu „Sputnjik Ve“.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti.

Efikasnost vakcine je veća od 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Predsednik austrijskog parlamenta u izolaciji

Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka nalazi se u karantinu, jer je imao neposredan kontakt sa na korona pozitivno testiranim saradnikom.

Njega bi u normalnim uslovima zamenila druga predsednica parlamenta Doris Bures, ali je ona trenutno, zbog korona virusa, u bolnici.

Sada će vođenje rada skupštine preuzeti treći predsednik Norbert Hofer.

On će sam, bez pomoći ostalih članova Predsedništva parlamenta, biti odgovoran za njegov rad.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More