Makron: Zatvaramo škole, POOŠTRAVAMO mere širom zemlje

Foto: Tanjug/ AP Photo/Christophe Ena
106

Francuska će pooštriti restriktivne mere koje su već bile na snazi u Pariskoj regiji, ali i u nekim drugim oblastima u zemlji, rekao je večeras predsednik Emanuel Makron u televizijskom obraćanju naciji.

Nove mere će biti na snazi bar mesec dana, a Makron je ocenio da “će se izgubiti kontrola nad pandemijom ukoliko se odmah ne reaguje”, preneo je Rojters.

Makron je dodao da će Francuska zatvoriti škole i obdaništa na tri nedelje. Prethodno su škole bile zatvorene dva meseca tokom prvog talasa pandemije kovida, ali ih je vlada otvorila tokom drugog talasa od novembra i nije ih dosad zatvarala.

“To je najbolja opcija da usporimo širenje virusa”, rekao je Makron, navodeći da će raspust za školarce početi 12. aprila.

On je ocenio da vakcine daju rezultat i da će Evropa biti kontinentalni lider u svetu po proizvodnji vakcina, otkrivši da će 250.000 ljudi učestvovati u vakcinaciji Francuza.

“Osobe starije od 60 godina moćiće da se vakcinišu od 16. aprila, a oni iznad 50 godina od 15. maja”, poručio je Makron.

Stadion “Francuska” postaje vakcinacioni centar

Stadion “Francuska” u severnom delu Pariza, koji je bio domaćin finala Svetskog prvenstva u fudbalu i ragbiju, biće pretvoren u veliki vakcinacioni centar.

Radnici na stadionu “Francuska” su danas boravili na sportskom objektu i postavljali šatore za vakcinaciju, preneo je Rojters.

Na stadionu će se, inače, održati finale kupa u maju, zatim finale plej-ofa u ragbiju, a najavljen je i koncert američke pevačice Lejdi Gage u julu. Veruje se da neće biti prepreka da se ti događaji održe, jer će vakcinacioni puktovi biti postavljeni van terena i svlačionica.

Na stadionu će vakcinacija početi 6. aprila, a cilj je da se nedeljno vakciniše oko 10.000 ljudi, dok će oko 150 medicinskih radnika biti zaduženo za imunizaciju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More