Tesne veze princa Filipa sa kraljevskom porodicom Karađorđević: Imali smo dobrog rođaka! (FOTO)

Foto: Facebook/printscreen
177

Princ Aleksandar i porodica Karađorđević su u princu Filipu imali dobrog rođaka i iskrenog prijatelja čija će uspomena večno živeti, navodi se u saopštenju srpske kraljevske porodice na Fejsbuku.

“Sa velikom tugom, moja supruga i ja, kao i čitava Kraljevska porodica primili smo vest da se danas upokojio Nj.K.V. Princ Filip, Vojvoda od Edinburga, suprug Nj.V. britanske Kraljice Elizabete II, moje krštene kume.
Princ Filip je bio sin Grčkog i danskog princa Andreja, rođenog brata grčkog kralja Konstantina, mog pradede po majci.
U blaženopočivšem Vojvodi imali smo dobrog rođaka i iskrenog prijatelja čija će uspomena večno živeti. Njegov odlazak stvoriće prazninu u srcima svih koji su ga poznavali”, poručio je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Povezanost dve porodice plave krvi datira od vremena kada se ćerka druge sestre princa Fillipa udala za princa Tomislava (sina kralja Aleksandra I. Karađorđevića), kojeg je upoznala dok je bio u egzilu u Londonu. Ćerka Filipove najmlađe sestre takođe se udala u srpsku kraljevsku porodicu, za princa Andreja, trećeg Aleksandrovog sina.

Nakon odlaska majke i sestara, Filip je završio u Britaniji, gde su brigu o njegovu obrazovanju i podizanju preuzeli majčini rođaci. Inače, njegova majka Alis bila je prapraunuka britanske kraljice Viktorije i rođena je u dvorcu Windsor. Rođena je gluva, a u 45. godini života 1930. godine dijagnostifikovana joj je šizofrenija te je prisilno odvojena od dece i stavljena u bolnicu za mentalne slučajeve u Švajcarskoj.

Alis je kasnije puštena iz sanatorijuma nakon čega se vratila u Grčku gde se posvetila humanitarnom radu i brizi za druge, a za vreme Drugog svetskog rata spašavala je Jevreje zbog čega je proglašena Pravednicom među narodima. Njeno je ime jedno od upisanih u muzeju holokausta Yad Vashem u Jerusalimu.

Izvor Glas javnosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More