Jedinstveno ornitološko otkriće: U Srbiji primećena retka vrsta ptica

FotoDruštvo za zaštitu ptica Srbije
853

Izuzetno retka vrsta ptica, stepski vivak, otkriivena je u Srbiji, nedaleko od Niša, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ističući da je reč o jedinstvenom ornitološkom otkriću.

U petak 9. aprila 2021. na vlažnim livadama kod niškog sela Bubanj pronađena je nova vrsta ptice u Srbiji. Mladi ornitolog Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije posmatrao je i snimio izuzetno retkog stepskog vivka (Vanellus gregarius) koji je tu zalutao tokom prolećne seobe.

“Imao sam sreću da obilazeći svoj omiljeni lokalitet u okolini Niša pronađem neočekivanog gosta. Među brojnim sprudnicima i vivcima koji su se užurbano hranili na vlažnim livadama pažnju mi je privukla ptica koju nisam ranije sretao, pa sam se latio fotoaparata i snimio je na tlu i u letu. Mojoj sreći nije bilo kraja kada su mi kolege potvrdile da sam pronašao novu vrstu za faunu Srbije”, ponosno kaže Slobodan Marković.

U saopštenju se navodi da je stepski vivak u ove krajeve zalutao tokom prolećne seobe.

Stepski vivak je kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju.

Celokupna svetska populacija ove ptice broji manje od 11.200 odraslih jedinki.

Stepski vivci gnezde se na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji.

Izuzetno retko se sreću u Evropi, i to uglavom u jatima sa drugim vrstama ptica.

U poslednje dve godine ornitolozi su pronašli još četiri vrste ptica koje su prvi put zabeležene u Srbiji.

Tako je na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. otkrivena trobojna liskonoga (Steganopus tricolor), ptica poreklom iz Severne Amerike.

U januaru 2020. na Dunavu nedaleko od Novog Sada posmatran je žutokljuni morski gnjurac (Gavia adamsii) koji je verovatno doleteo iz dalekih tundri severne Azije ili Severne Amerike.

Na jezeru kod sela Karajukića bunari na Pešteru u junu 2020. boravio je azijski zlatni vivak (Pluvialis fulva) poreklom iz tundri istočne Azije ili Aljaske.

Početkom oktobra 2020. u Nacionalnom parku „Tara” otkrivena je sibirska plavorepka (Tarsiger cyanurus), mala ptica pevačica koja se gnezdi na severu Evrope i Azije, navodi se u saopštenju Društva.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More