Uprkos zahtevima “PROTIV” 13 evropskih zemalja dogovorile kovid pasoše, među njima AUSTRIJA

Foto: Tanjug/ NY Governor's Press Office via AP
412

Austrija i još dvanaest zemalja EU dogovorile su sedam kriterijuma za stvaranje kovid-pasoša koji bi trebalo da olakša turistička putovanja ovog leta, prenosi austrijska javna televizija ORF.

Cilj je uvesti kovid-pasoš brzo i prema sličnim kriterijumima na evropskom nivou, izjavila je austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger. Tih sedam kriterijuma sada bi se prosledilo Evropskoj komisiji.

Kovid-pasošem bi se jednostavno dokazivalo je li neko vakcinisan, ili je preležao koronu, ili ima važeći negativni test. To bi trebalo biti izvedeno jedinstvenim QR kodom, na jednostavan i user-friendly način, kaže austrijska ministarka turizma.

Na poziv ministarke Elizabet Kestinger, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija, Španija i Austrija prvi put su o uvođenju kovid-pasoša razgovarali 29. marta. Dve nedelje kasnije, 13 članica EU saglasilo se da bi korona-propusnice trebalo uvesti najkasnije do juna, čime bi se olakšala putovanja pre kraja pandemije.

Glavni je uslov kako izbeći diskriminaciju, kovid-pasoš ne sme se iskoristiti za uvođenje obaveznog vakcinisanja na mala vrata. Osim toga, i nakon što se postigne dogovor, svaka država zadržava pravo na vlastito odlučivanje o tome koga će pustiti preko granice. Nacionalna sloboda izbora mora biti očuvana, poručuju Austrijanci.

Podaci o zdravlju pojedinih građana ne bi se prosleđivali u centralnu bazu podataka na nivou EU, nego bi se čuvali samo u državi članici. Osim za olakšavanje turističkog prometa, cilj je postizanje prekograničnih dogovora među susednim zemljama, javlja ORF.

 

 

Izvor b92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More