SRBIJA PRVA U EVROPI! Počela proizvodnja vakcine Sputnjik V na Torlaku (VIDEO)

Foto: Tanjug/ Zoltan Balogh/MTI via AP
699

Na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ u Beogradu danas je izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine protiv korona virusa „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), objavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na svom Tviter profilu.

„U prisustvu stručnjaka iz Ruskog fonda direktnih investicija, predstavnika Vlade Rusije i ruske farmaceutske kompanije Generijum u Institutu Torlaku izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine“, napisao je Popović i dodao da proizvodnja u Srbiji kreće od 20. maja.

Ona će u budućnosti moći da se izvozi u države regiona, saopštio je Ruski fond za direktne investicije.

“RFPI i Institut za virusologiju i vakcine ‘Torlak’ objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona ‘Sputnjik Ve’ u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi ‘Sputnjik Ve’. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima”, saopštili su u fondu.

Na Tviteru „Sputnjika Ve“ objavljeno je da se „Torlak” pridružio snagama koje će svetu doneti više njihovih vakcina.

U fondu je naglašeno da će u budućnosti biti moguć izvoz preparata u druge države regiona.

“U skladu sa dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta ‘Torlak u Srbiji je u kratkom roku uspešno pokrenuta proizvodnja vakcine ‘Sputnjik Ve’. Srbija je prva evropska država koja je počela da proizvodi rusku vakcinu”, izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

On je podsetio da se od početka ove godine preparat aktivno koristi za vakcinaciju stanovništva i zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje razmere vakcinacije mogu biti znatno uvećane.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More