Premijerka o Kosovu: Moramo da se sretnemo na pola puta

Foto/Printscreen
500

LONDON – Srbija i Kosovo su daleko od sveobuhvatnog mirovnog rešenja, uprkos spremnosti za razgovor o eventualnoj razmeni teritorija u cilju rešavanja kosovskog pitanja, kaže premijerka Ana Brnabić za “Fajnenšel tajms”.

Razmena teritorija, čak i kad bi bila dogovorena, ne bi bila dovoljna za sporazum o miru, upozorila je ona.

“Pandorina kutija je otvorena pre tačno 10 godina, kada su zemlje priznale nezavisnost Kosova. Ono što pokušavamo da uradimo je da zatvorimo tu Pandorinu kutiju. Ne možete da kažete da smo pre 10 godina bili spremni da menjamo granice, a da danas ne možemo da razgovaramo o promeni granica”, rekla je Brnabić za britanski list tokom nedavnog boravka u Oksfordu. Ali, kako kaže, to je samo jedan deo mogućeg konačnog rešenja.

“Konačno rešenje, ako se postigne, moraće da bude sveobuhvatnije. Moraće da obuhvati ljudska i manjinska prava, ekonomsku saradnju, dugoročnu saradnju Srba i Albanaca, učenje jezika i kulturno nasleđe, crkve i manastire”, naglašava premijerka.

Lično bi, kako kaže, volela neku vrstu sporazuma što pre.

“Ali mislim da u realnosti nismo blizu sporazuma”, rekla je Brnabić.

Londonski list ocenjuje da premijerkina oprezna napomena podseća da lideri Srbije i Kosova razgovaraju o izuzetno delikatnim kulturnim, istorijskim, političkim i teritorijalnim pitanjima, a da je napredak daleko od garantovanog, uprkos tome što SAD i EU podržavaju dijalog.

“Često kažemo da smo trenutno zaglavljeni u pomalo šizofrenoj poziciji koja je između politika 21. veka i 19. veka”, rekla je Brnabić misleći na povremeno izbijanje etničkih tenzija pa čak i nasilja ove godine na Kosovu.

Ona je rekla da lideri kosovskih Albanaca prave krupnu grešku ako misle da će dijalog sa Beogradom rezultirati formalnim priznanjem kosovske nezavisnosti od strane Srbije.

“Ako misle to – ”da, Srbija će priznati našu nezavisnost”, očigledno je da se to neće dogoditi”, rekla je Brnabić.

“Oni moraju da se pomere sa svoje komforne pozicije i da se sretnemo na pola puta gde ih čekamo. Hajde da napravimo kompromis, šta god taj kompromis bude zahtevao”, dodala je.

Ona je, navodi se, osporila uvreženii stav u Briselu da je puno priznanje Kosova preduslov za prijem Srbije u EU.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More