Interkultura pomera granice đaka: “To nije samo jedna godina u životu, nego ceo život u godini”

Srbija ima svoj ogranak međunarodne organizacije za razmenu đaka

Foto: Facebook/ Interkultura Srbija
178

Želiš da provedeš školsku godinu u nekoj stranoj zemlji? Voleo bi da živiš sa novom porodicom, učiš novi jezik i učestvuješ u životu lokalne zajednice? Maštaš da otkriješ novu kulturu, da stekneš prijatelje širom sveta i budeš ambasador svoje zemlje? Želiš da bolje upoznaš sebe i svoje mogućnosti?

Na ova pitanja o kojima maštaju mnogi đaci daje odgovor Interkultura, udruženje koje u Srbiji sprovodi obrazovne programe razmene đaka, u kojima su do sada učestvovale stotine učenika, porodica domaćina, volontera i profesora.

Interkultura je članica najstarije svetske mreže za programe međunarodne razmene u obrazovanju, American Field Service (AFS), koja je nastala najpre kao humanitarna organizacija tokom Prvog svetskog rata.

Možda najbolje suštinu rada ove organizacije govore reči učenice koja je boravila u inostranstvu godinu dana: “To nije samo jedna godina u životu nego ceo život u jednoj godini”.

Interkulturu su osnovali radnici u obrazovanju koji su prepoznali potrebu da se mladima u Srbiji omogući da učestvuju u međunarodnim razmenama i kroz neposredno interkulturalno iskustvo razviju znanja, veštine i stavove koji su im potrebni da postanu građani sveta.

Foto: Facebook/ Interkultura Srbija

Udruženje Interkultura su 2008. registrovali ljudi koji su osamdesetih godina i sami učestvovali u AFS programima razmene. Ovi programi su postojali u Jugoslaviji u okviru tadašnjeg Karavana, Biroa za međunarodnu razmenu omladine i studenata, od 1966. do 1992., kada su se zbog nesrećnih događaja u regionu ugasili. U periodu od 1966. do 1992. u ovim programima je učestvovalo oko 800 omladinaca iz Jugoslavije, dok je oko 600 mladih iz stranih zemalja bilo na godišnjim ili kraćim programima razmene u Jugoslaviji.

Поносни на Tamara Spajic и на волонтере Interkultura Srbija који су је препоручили за учешће у годишњем програму…

Gepostet von Interkultura Srbija am Donnerstag, 7. Juni 2018

Interkultura je pribavivši formalnu podršku Ministarstva prosvete i Ministarstva spoljnih poslova počela da sprovodi programe međunarodne razmene učenika. Od 2008. godine iz Srbije je na godišnje i tromesečne programe razmene otišlo preko 100 učenika, koliko je otprilike u Srbiji boravilo stranih učenika na razmeni. Pored godišnjih i tromesečnih razmena učenika, Interkultura je organizovala i veliki broj razmena odeljenja, u kojima su učestvovale desetine srednjih i osnovnih škole iz cele Srbije.

Interkultura je 2010. zvanično postala ogranak mreže AFS interkulturalni programi u Srbiji i aktivan član Evropske federacije za interkulturalno učenje (EFIL), krovne organizacije za AFS u Evropi.

Danas Interkultura ima razgranatu mrežu članova, odnosno volontera, širom Srbije, koji u svojim mestima realizuju obrazovne aktivnosti. U Beogradu postoji kancelarija organizacije koja pruža administrativnu podršku.

Mreža Interkulture je raširena po celom svetu: Belgija, Finska, Argentina, Italija, Mađarska, Nemačka, Norveška, Portugalij, Rusija, Francuska, Holandija, Švacarska. Švedska, Španija, Češka, Finska, Turska, Tajland, SAD…

Gepostet von Interkultura Srbija am Mittwoch, 13. Dezember 2017

AFS je nastao najpre kao humanitarna organizacija tokom Prvog svetskog rata, a nakon Drugog svetskog rata je počeo da sprovodi programe razmene, kako bi se pripadnici različitih kultura upoznali, zbližili i razvili razumevanje, čime bi se sprečili sukobi.

AFS je organizacija starija duže od jednog veka. Ime potiče od American Field Service (AFS), humanitarne organizacije koja je nastala 1915. godine, po izbijanju Prvog svetskog rata. Tada su se mladi Amerikanci koji su živeli u Parizu organizovali da kao dobrovoljci prevoze ranjenike sa fronta i na taj način pomognu da se ublaže katastrofalne posledice rata.

S obzirom na to da su članovi organizacije bili istaknuti intelektualci tog vremena, kakav je bio jedan od osnivača, profesor Pjat Endrju (Piatt Andrew), aktivnost organizacije se nakon Velikog rata preselila na univerzitete sa ciljem razvijanja međunarodnih veza.

Po izbijanju Drugog svetskog rata, ponovo su se aktivirali američki dobrovoljci, predvođeni Stivenom Galatijem (Stephen Galatti), koji su ambulatnim kolima prevozili ranjenike s fronta u mnogim zemljama gde su se vodile bitke – u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Indiji, Burmi, Severnoj Africi, i na Bliskom istoku.

Po završetku Drugog svetskog rata članovi AFS-a odlučili su da uspostave programe međunarodne razmene učenika, kako bi se pripadnici različitih naroda bolje upoznali i razvili međusobno razumevanje, čime bi se sprečili konflikti i ratovi. Prvi učenici na razmeni su u SAD stigli 1947. a ubrzo potom su i američki srednjoškolci počeli da odlaze u druge zemlje na program razmene. Postepeno se sve veći broj zemalja uključivao u program, koji je 1971. godine postao multinacionalni program razmene, što znači da to više nije bila razmena između SAD i drugih zemalja, već su učenici širom sveta dobili mogućnost da putuju u mnoge druge zemlje.

Tokom narednih decenija, AFS organizacija je razvila program razmene, fondove za stipendije, obrazovne ciljeve i materijal, razvijala međunarodnu mrežu nacionalnih organizacija i partnerstva s institucijama. U to vreme AFS programi postojali su i u bivšoj Jugoslaviji.

Danas je AFS najistaknutija organizacija za programe razmene u svetu, koja broji preko 40.000 aktivnih članova – volontera, preko koje u razmenama svake godine učestvuje oko 13.000 mladih. Organizacija je stekla status konsultativnog partnera Uneska na polju globalnog obrazovanja i interkulturalne razmene, i proslavila je vek postojanja velikim simpozijumom u sedištu Uneska u Parizu, gde je nekada davno sve počelo.

I. LUKIĆ

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More