“Oj, živote” I Džek Dimić ponovo u Čikagu

Domaćin srpsko pozorište "Mira Sremčević" u Čikagu

Foto: printscreen/youtube
329

Višestruko nagrađivana monodrama “Oj živote”  autora Josipa Pejakovića, u adaptaciji glumca Džeka (Željka) Dimića biće prikazana u Srpskom pozorištu “Mira Sremčević”, 8. i 9. marta u Čikagu.

Dimić je, da podsetimo, sa ovom monodramom  prvi put gostovao pred srpskom publikom u Čikagu pre 13 godina. Uoči ponovnog nastupa poručio je da mu je uvek značajna povezanost sa publikom koja govori njegovim maternjim jezikom.

Željko, Džek Dimić  je američko-srpski glumac. Pored srpskog i engleskog, govori takođe ruski, italijanski i češki jezik.  Živi i radi u Njujorku. Diplomirao je glumu na njujorškom Li Strazberg Institutu  2001. godine u klasi profesora Majkla Margota. Ostvario, do sada,  više od  80 uloga na filmu, televiziji i pozorištu na četiri jezika, ali i na četiri dijalekta na engleskom jeziku.

U  dokumentarnom filmu i seriji “Teslin narod”, reditelja Željka Mirkovića, tumači lik Nikole Tesle, kao i u pozorišnoj predstavi “Tesla” engleske spisateljice, Šeri Graubert. Slavu je stekao ulogama u serijama: Red i zakon, Havaji 5-0, Kasl, Odstrel, Lilihamer, CSI, Elementarno, Startap, Crna lista, Teslin narod i BrainDead….

Rođen je u  Kozarskoj (Bosanskoj) Dubici 4. novembra 1965. godine, gde je živeo do  osamnaeste godine, kad odlazi u Beograd s namerom da upiše  studije glume na Akademiji dramskih umetnosti. Posle nekoliko bezuspešnih pokušaja,  1992. je otišao u Švedsku, zatim u Prag, pa u Ameriku.  U Njujorku je 1997.  primljen na Le Strasberg Institut za film i teatar, glumačku akademiju na kojoj su diplomirali Al Pačino, Dastin Hofman, Arman Asante, Rebeka De Morni i drugi. Diplomirao je 2001.godine u klasi Majkla Margote, sa naslovnom ulogom u predstavi “Ričard III”.

Prethodno je, kao student, dobio glavnu ulogu u predstavi “Rats” (Pacovi) američkog autora Izraela Horovica. Nakon toga  igrao je u  predstavama: “Zoo Story” (Zoološka priča), Edvarda Olbija, “Ivanov”, Antona Pavloviča Čehova,  “The Room” (Soba), Harolda Pintera, “The Idiot” (Idiot) , Fjodora Mihaloviča Dostojevskog, “Emigranti”, Slavomira Mrožeka, “The Bear” (Medved), Antona Pavloviča Čehova…Prvu  ulogu na filmu  dobio je 2000. godine u “3AM” (3 Ujutro), američkog reditelja Lija Dejvisa.  Glavnu ulogu je imao u filmu “In The Name Of The Son“ (U ime Sina) koji je pobedio na 22 internacionalnom filmskom festivalu i bio nominovan za  nagradu Oskar američke akademije, u kategoriji kratkog igranog filma. Do sada je ostvario više od 80 uloga na filmu, televiziji i pozorištu, u Americi i na prostorima bivše Jugoslavije.

Srpsko amatersko pozorište ” Mira Sremčević” registrovano je maja 2015. godine  kao korporacija u državi Illinois, a aprila 2017. godine je dobilo status neprofitne organizacije. Duhovni pokretač i začetnik mnogih ideja i projekata bila je Mira Sremčević – Sibinčić, glumica koja je svojom ličnošću, entuzijazmom i snagom ostavila dubok trag u razvoju pozorišta, kao i u kulturnom životu Srba u Čikagu.  Pre odlaska u Ameriku, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, bila i ćlan ansambla Narodnog pozorišta u Subotici. U Americi je živela od kraja osamdesetih, gde je magistrirala psihologiju, aktivno se bavila glumom i drugim kulturno-umetničkim aktivnostima u okviru  Srpskog akademskog kluba. Rođena je 1958. u Beogradu, preminula 2006. u  Čikagu.

Sam početak  srpskog pozorištav”Mira Sremčević”  vezan je za Srpski akademski klub koji je osnovan u Čikagu 1971.  Na sastanku upravnog odbora 2004 godine, Ankica Ratarac predložila je spremanje pozorišne predstave “Vlast” Branislava Nušića. Ideja je oduševljeno  prihvaćena, grupa je ponela naziv “Prozorište” i premijera ” Vlasti” je bila 12. februara 2005. u prepunoj sali Srpskog Kulturnog kluba “Sveti Sava”.

R. LONČAR

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More