Fibi Novaković: Od obaveštajca do direktora

Naš serijal: MOĆNI U AMERICI A NAŠI, sutra: Amerikanac Čabraja najbogatiji Srbin

Foto: printscreen/youtube
732

Fibi (Nevenka) Novaković je diplomirala na “Smit” koledžu u Masačusetsu 1979. godine.

Operativac u CIA bila je od 1983. do 1986. Potom je završila master studije na Univerzitetu u Filadelfiji 1988. godine. Na dužnosti višeg oficira u Ministarstvu odbrane SAD, u Pentagonu bila je od 1997. do 2001.

Potom je prešla u “Dženeral Dajnamiks” i nastavila uspon u karijeri . Pod njenim vođstvom, zarada pomenute kompanije je porasla za 6,5 odsto, a Novakovićeva je osim u biznisu angažovana i u humanitarnom radu, pre svega u Fondaciji “Medalja časti”.

Fibi uvek odbija svaki razgovor o vremenu koje je provela u CIA. O njenom tadašnjem životu i radu kumovi i rodbina znali su samo da je često bila na službenom putu u inostranstvu, ali ne i za koga radi. Iz tog perioda jedino se zna da se prvi put udala 1985. godine za kolegu obaveštajca Majkla Vikersa, ali ne i kad su se razveli. Niti se zna kada se ponovo udala za Dejvida Morisona, danas penzionisanog lobistu Boinga. U oba braka je zadržala srpsko devojačko prezime Novaković, rodila je tri kćeri.

Otac i majka joj žive u Vilanovi, Pensilvanija. Kada je sa roditeljima kao sedamnaestogodišnjak došao u Ameriku, njen otac je u džepu imao samo 50 dolara, ispričala je jednom prilikom Fibi. Znao je šest jezika, ali ne engleski. Naučio je i engleski jezik, školovao se i postao obaveštajni oficir u američkoj avijaciji.
– Mogućnosti koje je ova zemlja mom ocu dala, učvrstila je, još u mojoj ranoj mladosti, uverenje u opravdanost služenja američkoj državi i naciji – rekla je Fibi svojevremeno.

Ispričala je takođe da je u porodici vaspitana da bude skromna, posvećena poslu kojim se bavi, da ne odustaje pred preprekama i da nikad vrtoglavo ne juri za karijerom po svaku cenu.

“Lepota ljudskog bića je da sagledamo sve naše osobine. Važan je fundamentalni moralni karakter. Nikad nisam težila za visokom pozicijom. Posao uvek radim najbolje što znam i mogu. I to je ono na šta sam fokusirana. Ako ste dobar čovek i dobar radnik, uspeh neće izostati. Timski rad je takođe veoma bitan da bi se postigao uspeh”, smatra Novakovićeva.

Na novinarsko pitanje da li je tačno da je veliki ljubitelj opere , Fibi je rekla da je ljubav prema operi nasledila od svoje bake.

“Moja srpska baka je u staroj zemlji, pre Drugog svetskog rata, redovno išla u Beč na otvaranje operske sezone. I kad sam bila mala, ovde u Americi ona bi često na gramofon stavila ploču sa operskim arijama i rekla mi: “Sad ćemo slušati operu”. Mislim da je doživela veliko razočarenje u mene kad sam odrasla, pošto je shvatila da sa nemam talenta ni za pesmu ni za muziku. Ali, volim operu jer mislim da je veličanstvo ljudskog glasa kao muzički instrument, neverovatno. U znak sećanja na baku i zbog moje ljubavi prema tom obliku ljudskog izražavanja, uvek ću pružati podršku operi”- kazala je Novakovićeva za “Vašington biznis žurnal”.

Govoreći o svojim ćerkama rekla je da one nisu zainteresovane za odbrambenu industriju. Da su ponosne na majku, ali da se time ne hvale. Ističe da se sve tri njene kćeri drže vrlo skromno. Međutim, ako im se ne dopadne mamina odevna kombinacija nekog dana ili frizura, jasno joj to stave do znanja.

R. LONČAR

Sutra: Amerikanaca Čabraja najbogatiji Srbin

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

JUČE: MOĆNI U AMERICI A NAŠI: Fibi Novaković i Nik Čabraja

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More