MOĆNI U AMERICI A NAŠI: Fibi Novaković i Nik Čabraja

Naš serijal: MOĆNI U AMERICI A NAŠI, sutra: Fibi Novaković, od obaveštajca do direktora

Ambasada Srbije u Vašingtonu Foto: wikipedia
873

Gotovo da nema Srbina u Americi a da ne zna za dvoje poslovno najmoćnijih Amerikanaca poniklih iz srpskog roda: Fibi N. Novaković i Nika (Nikolasa -Nikolu) Čabraju.

Fibi je generalni direktor i predsednik moćne “Dženeral dajnamiks” kompanije. Na toj poziciji nasledila je pravnika, advokata Čabraju njegovim odlaskom u penziju. Oboje su potomci srpskih imigranata i rođeni  su u Americi. Iako se deklarišu kao Amerikanci, nisu zaboravili poreklo. Fibi je i nakon udaje zadržala devojačko prezime, a Nikola je aktivan u srpskoj crkvi Svetog Save u Mervilu.

Foto: Forbes.com

Otac Fibe Novaković stigao je u Ameriku sa roditeljima kao tinejdžer od 17 godina, a Čabrajini preci (deda i baba) kao mladi ljudi doselili se početkom 20. veka u SAD sa Korduna koji je tad bio u sastavu Austrougarske. Novakovićeva je rođena u Pitsburgu 1957. godine, a Čabraja u Geri 1942.

Njena godišnja zarada je, prema javno dostupnim podacima, iznad 20 miliona dolara godišnje, što je svrstava među pet najplaćenijih poslovnih žena u SAD. Čabraja  je 2009. godine uoči odlaska u penziju bio “težak”  više od 17 milijardi dolara i u Srbiji se smatra najbogatijim Srbinom na svetu, iako je on treća generacija srpskih doseljenika na severnoamerički kontinent.

Veći deo njihovog novca je u kapitalu namenske kompanije “Dženeral dajnamiks”, koja se bavi svemirskom, vojnom i avio tehnologijom, kako za potrebe SAD, tako i za druge države-kupce, posebno u domenu vojne i avio tehnologije.  Ova kompanija je na  petom mestu u vojnoj industriji SAD.

Foto: wikipedia

Čabraja je u kompaniju došao 1993. godine, a od 1997. do 2009. bio na njenom čelu.  Prethodno je bio pravni savetnik u Kongresu SAD. Novakovićeva mu se pridružila 2001. zaposlivši se u “Dženeral dajnamiks”, na Čabrajinu preporuku. Ona je u mladosti bila agent u službi CIA.

Nikad ne govore mnogo o svojim privatnim životima. Ni Fiba Novaković, koja sa mužem Dejvidom Morisonom, penzionisanim lobistom Boinga, sad živi u Vašingtonu, ni Nikola Čabraja koji sa ženom Eleonorom penzionerske dane uglavnom provodi na Floridi.

Amerikanci, Novakovićeva i Čabraja, poznati su i kao humanisti u svojoj državi. Fibi je angažovana u više američkih dobrotvornih organizacija, među kojima je i Fondacija “Medalja časti”.

Nikolas je veliki dobrotvor srpske crkve Sveti Sava u Mervilu i srpskih etničkih organizacija u Americi, te donator američkih visokoškolskih ustanova,  kao i botaničke bašte u Napi, na Floridi. Oboje kontaktiraju sa medijima samo ako je neophodno i tiče se poslovnih aktivnosti “Dženeraj dajnamiksa”.

Fibi kaže da ona ne živi u manastiru i da, iako nije ranoranilac, sa novinarima može od jutra do večeri da razgovara samo o “Dženeral dajnamiksu” i o svojim ćerkama, ali da je to medijima dosadno, jer nije senzacionalno.

R. LONČAR

Sutra: Fibi Novaković, od obaveštajca do direktora

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More