Amerikanac Čabraja najbogatiji Srbin

Naš serijal: MOĆNI U AMERICI A NAŠI

Čabraja sa suprugom Eleonorom Foto: printscreen/youtube
3,941

Amerikanca po državljanstvu i mestu rođenja, Nikolasa- Nika (Nikolu) Čabraju u Srbiji smatraju najbogatijim Srbinom na svetu. I to ne bez razloga.

Iako je američki multimilijarder, on je jedan od retkih potomaka starih srpskih doseljenika koji se nije distancirao od sunarodnika svojih predaka i srpske crkve “Sveti Sava” u Mervilu, za čije su podizanje velike zasluge imali njegovi deda i otac, a on je nastavio da izdašno pomaže, kao član crkvenog odbora iz treće generacije porodice Čabraja.

Foto: wikipedia

“Srpska pravoslavna crkva uvek je izvor srpskog ponosa, čuvar identitet i kulture svojih ljudi. Naši preci koji su emigrirali u Severozapadnu Indijanu krajem 19. i početkom 20. veka radili su u industriji čelika, suočavali se sa diskriminacijom, opasnim radnim uslovima i teškim radom.Tako je bilo i u mom rodnom gradu Geri. Taj stari talas imigranata pretrpeo je mnogo muka, uostalom kao što su Srbi uvek i trpeli, ali su se održali i uzdigli, u velikoj meri zbog njihove vere, njihove crkve i njihovog tradicionalnog načina života”, rekao je Nik Čabraja u svom obraćanju na crkvenoj proslavi u Mervilu, povodom jednog veka od osnivanja crkvene opštine Svetog Save.

Čabrajini dedovi i bake, i sa očeve i sa majčine strane, bili su među prvim članovima i dobrotvorima crkve Svetog Save, još na izvornoj crkvenoj lokaciji u Geri. Preci Nikolasa (Nikole) Čabraje poreklom su iz sela Donji Sjeničak na Кordunu. U SAD su došli već prvih godina 20. veka, sa velikim talasom useljenika iz tadašnje Austro-Ugarske. Rodtelji su mu rođeni u Americi.

Čabrajini otac Nikola-senior i mati Angelina, odgajali su sinove: Nikolasa-mlađeg, Teodora i Mičela, u toj crkvi. Nikolas Čabraja- stariji, bio je u odboru i značajno pomogao kupovinu novog crkvenog poseda, 140 jutara u ulici Misisipi u Merilvilu, nakon požara u februaru 1978. godine, koji je uništio prvobitnu crkvu. Sadašnja je sagrađena 1991. i relikvije koje su preživele požar postavljene su u njoj.

Foto: Facebook/St. Sava Serbian Orthodox Church – Merrillville, Indiana

Otac Nikole Čabraje, Nik Čabraja-stariji, imao je 93 godine kad je preminuo decembra 2008. On, a kasnije i sva tri njegova sina rođeni su u Geri. Radio je u tamošnjoj čeličani, bio angažovan i u Komisiji za ljudska prava u Geri, aktivan u srpsko-američkoj zajednici, posebno kao član Srpske pravoslavne crkve Svetog Save, gde je bio dugogodišnji predsednik Saveta. Bio je takođe član odbora i blagajnik Srpske pravoslavne eparhije u Severnoj Americi.

“Bogatstvo srpske pravoslavne liturgije naučio sam u detinjstvu kao pomoćnik oltara. Moja porodična istorija je neumoljivo i trajno isprepletena sa ovom crkvom, ali ova priča nije neobična za Srbe. Danas, potomci tih ranih srpskih imigranata u severozapadnoj Indijani, postigli su uspehe koji su za njihove pretke bili nezamislivi. A snove i put do tih uspeha, među mladim srpskim naraštajima, podsticala je i uspehe afirmisala crkva Svetog Save”, podsetio je biznismen Nikolas Čabraja.

Rođen je 1942. godine u Geri. Diplomirao je pravne nauke na Univerzitetu Nortvestern 1967. Radio je za čikaško advokatsko društvo Džener i Blok (Jenner & Block) od 1968. do 1993. Bio je i specijalni zastupnik Predstavničkog doma SAD 1986. godine. Specijalni savetnik za Dženeral Dajnamiks postaje 1992. U periodu 1993–1994, bio je viši potpredsednik i glavni savetnik kompanije. Od 1994. do 1996, izvršni potpredsednik, te 1997. glavni izvršni direktor i predsednik odbora, a od 1996. do 1997. je na funkciji potpredsednika pomenute kompanije.

Za generalnog i izvršnog direktora izabran je 1997. godine i tu dužnost je obavljao do kraja juna 2009. kada se penzionisao. Stekao je i otpremninu u vrednosti većoj od 17 milijardi dolara, a najveći deo tog novca je u kapitalu kompanije. Tokom njegovog rukovođenja Dženeral Dajnamiks je ubrzano rastao i od četiri milijarde dolara kapitala u prodaji i 29.000 zaposlenih 1997. godine, dostigao je 29,3 milijardi dolara u prodaji i imao 92.900 zaposlenih u 2008. godini.

Mada mu je adresa u Čikagu, danas penzioner Nikolas-Nik (Nikola) Čabraja i njegova supruga Eleonora veći deo godine provode na Floridi u svojoj drugoj kući.

R. LONČAR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Kraj serijala

Fibi Novaković: Od obaveštajca do direktora (2)

MOĆNI U AMERICI A NAŠI: Fibi Novaković i Nik Čabraja (1)

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More