Deset puta skuplji vrtić u Torontu nego u Montrealu

Foto:Pixabay
370

Nije isto da li dete odgajate u Torontu ili Montrealu. Naprotiv, skoro deset puta više mora da se izdvoji za obdanište, odnosno predškolsko, za malo stariju decu, ukoliko ste brigu o svom podmlatku prepustili ovim ustanovama u, po tom pitanju. najskupljem, odnosno najjeftinijem gradu u Kanadi.

Do razlike u cenama dolazi zbog različitih subvencija po provincijama. U gradovima u Kvebeku je najjeftinije, iz njih slede Manitoba i Ostrvo princa Edvarda, i tu završava spisak provincija u kojima su cene već godinama fiksirane. Prošle godine su tri provincije, Njufaundlend i Labrador, Alberta i Britanska Kolumbija, uvele mere za smanjivanje troškova za vrtiće.

Kako se ističe, neretko se dešava da je, posle rente ili rate kredita za stan, druga najveća stavka među kućnim izdacima upravo cena vrtića.

Namera federalne vlade da u narednih deset godina izdvoji 7,5 milijardi dolara za finansiranje novih kapaciteta u vrtićima, trebalo bi da bude korak ka novoj politici cena. U prve tri godine trebalo bi da se obezbede mesta za oko 40 hiljada dece u subvencionisanim objektima, što vlast sprovodi u delo. Posle ovog prvog trogodišnjeg perioda, koji počinje posle ovogodišnjih federalnih izbora, biće potrebno da se potpišu novi ugovori o ulaganju.

 

Izvor novine.ca
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More