Balkanski špijun stigao u Beč, tražila se karta više

Foto:Youtube/Pritnscreen
345
Beč – „Sve je suprotno od onoga što izgleda da jeste”. Politički paranoik Ilija Čvorović, junak satirične farse Dušana Kovačevića „Balkanski špijun”, ovu svoju čuvenu rečenicu izgovarao je preksinoć pred bečkom publikom na sceni Akcent teatra gde je sa velikim uspehom gostovao ansambla Drame Narodnog pozorišta iz Beograda.
Dramu koju je Kovačević napisao 1983. godine, rediteljka Tatjana Mandić Rigonat režirala je kao priču koja se dešava danas, pa su Ilija Čvorović okružen članovima porodice Danicom Čvorović koja je pravila odličnu pitu i od bečkih kora, Đurom, sestrom bliznakinjom, Sonjom Čvorović, ali i podstanarom Petrom i Spikerkom izazvali buru aplauza i ovacije tokom nastupa u austrijskoj prestonici.

U publici je sedeo veliki broj Srba koji žive na ovim prostorima prepoznajući u pojedinim scenama i epizode iz svog života i bliskog okruženja. „Špijuna” su gledali i Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Austriji, Franc Markus predsednik desete bečke opštine Favoriten u kojoj živi 35.000 Srba. Svoje glumce direktno iz Berlina došle su da podrže i Ivana Vujić, v. d. upravnice nacionalnog ansambla, i Tanja Šljivar, v. d. direktorke Drame.

– Beč je oduvek bio grad u koji su se doseljavali ljudi u potrazi za lepšim životom. Na našoj opštini nalazi se krovna organizacija Srba budući da su ovde najbrojnije naseljeni. Mi ih podržavamo kroz kulturnu komisiju budući da je ova zajednica i jedna od najaktivnijih u Beču – kaže Franc Markus.

Ljubomir Bandović nadahnuto je tumačio lik Ilije Čvorovića, paranoika koji proganja podstanara Petra ubeđen da je on strani špijun, neprijatelj. U originalnoj drami Ilija Čvorović je čovek koji je robijao na Golom otoku, u predstavi ima pedeset godina, a sebe doživljava kao žrtvu istorije, raznih politika, nepravdi…

– Emocije su ovde možda malo jače nego u Beogradu s obzirom na to da svi poznaju istoimeni film. Ovde u Beču na naše predstave ne dolaze samo Srbi nego gotova cela bivša Jugoslavija. To je dodatna odgovornost za mene. Mislim da bi ova naša korespodencija sa dijasporom morala da se uzdigne na viši državni nivo. Ilija Čvorović danas je isti onaj iz 1983, s tim što ga je tada pratila vrsta ideološkog jednoumlja koja je sada prešla na monetarni nivo. Ilija prvo plati sve račune pa živi od onoga što mu ostaje. On je odani podanik svoje zemlje i sistema – kaže Bandović.

Svojim nastupom, predstavu „Balkanski špijun” snažno su obojili i ostali članovi ekipe: Nela Mihailović, Dušanka Stojanović Glid, Katarina Marković, Milutin Milošević i Vanja Milačić.

– Beč je veliki grad sa brojnim ljudima našeg porekla koji su ovde već svoju treću generaciju odnegovali. Njih više ne zanimaju samo mentalitet iz kojeg su potekli i zbir kolektivnog sećanja na zavičaj, već i živa reč maternjeg jezika koja se urezala u njihovu svest i podsvest i budi radost – kaže Dušanka Stojanović Glid, dok Nela Mihailović dodaje:

– Film „Balkanski špijun” posebno znaju generacije koje su ovde došle pre tridesetak godina, a onda su ga puštali i svojoj deci. To jeste bila i vrsta opterećenja i dok smo stvarali predstavu, pobeći od genijalnosti tog filma i napraviti nešto drugačije, novo. Divan je aplauz, ovacije kojima su nas ispratili na kraju.

U Beč je zbog „Balkanskog špijuna” stizala i publika iz okolnih austrijskih gradova, ali, recimo, i iz Praga, a kako nas uverava Bora Kapetanović koji već 17 godina organizuje ovu pozorišnu razmenu, bilo je bar još 100 gledalaca koji su tražili kartu više. Ovo gostovanje ostaće zabeleženo i kao 100. srpska predstava koja je izvedena u Beču za proteklih 17 sezona. Bečkim nastupom „Špijuna” ekipa ove predstave počela je ujedno seriju svojih gostovanja budući da ih čeka susret sa publikom u Nišu, Šapcu, Rijeci, Zagrebu…

„Špijuna” je na gostovanju u Beču koji je proteklog vikenda bio začuđujuće pust, pratilo lepo vreme, bez gužve na graničnim prelazima. Dok smo u autobusu, a putovanje u jednom pravcu trajalo je gotovo deset sati, slušali raznorazne pozorišne i životne dogodovštine glumaca Ljube Bandovića i Dude Stojanović Glid, tehnička ekipa predstave dala je poseban doprinos ovom gostovanju. U donjem delu autobusa na kariranom stolnjaku izložili su raznorazne đakonije iz zlatiborskog miljea, od čvaraka, slanine, kobasice, do poneke čašice „ljute” ozbiljno konkurišući mađarskim i austrijskim gastronomskim specijalitetima. Sve to dalo je poseban ton ovom gostovanju i potvrdilo pravilo da se samo iz pozitivne energije i sklada rađa dobar proizvod.

– Proteklih dana potpisali smo ugovor o saradnji sa Dojčes teatrom iz Berlina kroz razmenu predstava, reditelja, glumaca, čitanja tekstova… Prva realizacija se očekuje u maju i junu. Mi bismo predstavili našu mladu srpsku dramaturgiju u Berlinu koju bismo čitali na nemačkom, a u Beogradu bismo preveli i izvodili nemačke pisce. Lično sam zainteresovana da saradnju počnemo sa gostovanjem berlinske predstav „Tri sestre” u našem nacionalnom teatru sa četiri glumca koji igraju sve Čehovljeve junake – kaže Ivana Vujić koja je kako saznajemo i u ozbiljnim pregovorima da potpiše saradnju i sa poznatom francuskom glumicom Izabel Iper.

Izvor Politika
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More