Dojč: Dve trećine Bečlija živi u socijalno potpomognutim stanovima   

© Beta/Nenad Petrović
544

Gradu Beču je izuzetno stalo do dijaloga sa gradom Beogradom, ali taj dijalog bi trebalo da se odnosi na konkretne sadržaje. Postoji puno tema, puno sprega koje povezuju ova dva grada, i to nije samo reka Dunav. Reč je o zajedničkom pogledu ka budućnosti, u tom smislu se nadovezuju teme stanovanja, infrastrukture, čuo sam da bi u Beogadu trebalo da se izgradi nova glavna železnička stanica i nadamo se da na kraju celog ovog procesa možda može da se ostvari saradnja u vidu projekata između dva grada, kaže za portal “Naši u svetu”, odbornik u Pokrajinskoj i Gradskoj skupštini Beča Kristijan Dojč, učesnik na konferenciji “Beograd i Beč – razvoj gradova kroz dijalog” koja se održava u Jugoslovenskoj kinoteci danas i sutra. 

Kako ističe, u upravi prestonice Austrije posebno su ponosni na program socijalnog stanovanja, a kaže da je reč o stambenom fondu od 220.000 stanova. 

– Ono što bih posebno želeo da istaknem jeste oblast socijalnih stanova i socijalnog stanovanja, 220.000 stanova u gradu Beču stoji na raspolaganju kao gradski stambeni fond koji se daje u zakup stanovnicima grada Beča, a isto toliki je broj stanova u vlasništva raznih zadruga. Tako da u suštini, dve trećine naših sugrađana u Beču žive u stanovima koji su na ovaj ili onaj način finansijski dotirani, odnosno potpomognuti. Wiener Wohnen je preduzeće koji upravlja tim fondom i to je najveće tog tipa u Evropi i mi smo ponosni na to što možemo tim ljudima da omogućimo stanovanje pod ovako povoljnih uslovima – ističe Dojč za naš portal. 

Na konferenciji “Beograd i Beč – Razvoj gradova kroz dijalog” u okviru manifestacije “Dani Beča u Beogradu” je istaknuto da 75 odsto stanovnika zemalja Evropske unije živi u gradovima.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ukazao je da u Beču živi oko 4,1 odsto Srba, te da je to “najveći most saradnje između Austrije i Srbije”, ali da trenutno oko 450 austrijskih kompanija posluje u Srbiji.

– Želim najsrdačnije da se zahvalim gradu Beogradu na saradnji bez koje ne bi bilo moguće upriličiti ovakav događaj, kao što su Dani Beča u Beogradu. Očekujem i nadam se da ćemo da produbimo razmenu informacija i razgovaraćemo o projektima koji su izuzetno zanimljivi i za jednu i za drugu stranu –  zaključio je Dojč.

J. L. PETKOVIĆ

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More