Čuvari srpskog kulturnog nasleđa u Kanadi (FOTO)

Foto:Pixabay
138

Srpska nacionalna akademija u Kanadi (SNA) je dobrotvorna organizacija koja je osnovana 1981. a sledeće godine dobila je povelju od kanadske vlade i upisana u registar dobrotvornih organizacija.

SNA

Osnivači i prvi članovi uprave bili su: advokat Nikola Pašić, unuk našeg slavnog državnika Nikole Pašića, Sofija Škorić, bibliotekarka univerziteta u Torontu, Dušan Bjelić, magistar istorije umetnosti, Nikola Aleksejčenko, inženjer građevinarstva i profesor Pavle Pavlović, direktor srednje škole.

Misija ove organizacije je podrška aktivnostima koje se tiču važnih kulturnih, obrazovnih, istorijskih i društvenih pitanja u okviru kanadsko-srpske zajednice u Kanadi i srpskog kulturnog nasleđa u celini.

Srpska nacionalna akademija u Kanadi

Kao što i priliči jednoj akademiji, osnovni ciljevi su bili i ostali isključivo kulturnog i prosvetnog karaktera.

Jedan od ključnih ciljeva ove organizacije je razvoj srpskog jezika i pisma, književnosti, istoriografije, obrazovanja, nauke , umetnosti i drugih delatnosti koje su vezane za kulturno nasleđe.

Ova organizacija pomaže razvoj, koordinaciju i finansiranje srpskih studija, kao i istraživanje i objavljivanje naučnih radova iz srbistike.

Srpska nacionalna akademija u Kanadi

Pomoć pri uspostavljanju i razvijanju kontakata među naučnicima, književnicima i umetnicima u okviru studija o Srbija, takođe je jedan od važnih ciljeva.

Pored toga, tu je i organizacija predavanja, konferencija, seminara, radnih grupa, izložbi, kocerata, štampanje radova vrednih za čuanje srpskog nasleđa, održavanje odnosa sa univerzitetima i ostalim obrazovnim i kulturnim institucijama i organizacijama iz Kanade, Srbije i drugih zemalja, pomoć pri razmeni naučnika i studenata.

SNA

Ova organizacia bavi se i obezbeđivanjem humanitarne pomoći a pruža i doseljeičke i imigracione usluge novopridošlima.

T.NJEGOMIR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More