Političari sa Balkana gosti Bala bečke opere (FOTO)

Mekedonski premijer Zaev sa suprugom i austrijski kancelar Kurc sa devojkom na balu u bečkoj Operi Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Gruber
261

BEČ – Bal bečke opere okupio je sinoć u Beču austrijsku političku elitu, koja je u goste dovela svoje kolege, a kao što je težište spoljne politike Beča, među glavnim gostima bili su političari sa Balkana.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc doveo je na “Opernbal” premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, a austrijski vicekancelara Hajnc Kristijan Štrahe pozvao je šefa srpski diplomatije Ivicu Dačića.

Kurc je Zaeva pozvao zbog uspešno sporazuma sa Grčkom oko imena makedonske države, a Štrahe je Dačića u goste doveo kako bi još jednom potvrdio da je veliki prijatelj Srbije i da je podržava.

Uoči bala Štrahe, koji je u goste pozvao i mađarskog ministra Gergelija Guljaša, je organizovao zajedničku večeru.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen u svojoj loži ugostio je polusestru nekadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame, Aumu Obamu.

Austrijski predsednik Belen ugostio je polusestru nekadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame, Aumu Obamu

“Opernbal” je, ne samo glavni događaj bogate balske sezone u Austriji, poznat širom sveta, već i prilika za političare da pozivanjem u goste svojih kolega iskažu podršku njihovom delovanju i njihovim zemljama.

Brojne lože bečke Opere zakupili su i poznati privrednici i kompanije, a naftni koncern OMV ugostio je nekadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera.

 

Bivši kancelar Austrije Šreder sa suprugom Kim Sojeon iz Sevrene Koreje, Foto: Tanjug/ AP Photo/Burhan Ozbilici

Glavna zvezda austrijskog džet-seta, preduzimač Rihard Lugner, koji od 1992. svake godine na “Opernbal” dovodi svetske zvezde, ovoga puta odlučio se za nekadašnji supermodel Elu Mekferson.

Austrijski biznismen Ričard Lugner sa modelom Ela Mekperson, Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Gruber

“Opernbal” je otvorila sopran Ana Netrebko koja je nastupila sa mužem Jusifom Ejvazovim.

Bal je otvorilo 144 debitanata, sa posebnom koreografijom uz muziku “spasilački radosni marš cara Franje Josifa Prvog”.

Balet bečke Opere prikazao je valcer Johana Štrausa.

Inače, ispred Opere, uoči dolaska gostiju, muzika garde austrijske vojske svirala je marševe.

Austrijski vicekancelar Kristijan Štrahe sa suprugom Pilipom

“Opernbal” je najprestižnija manifestacija balske sezone u Austriji, a kao takva uvek je rasprodata i pored visokih cena.

Tako lože koštaju do 23.500 evra, a ulaznica košta 315 evra.

Obrt ovog velikog bala iznosio je više od četiri miliona evra, a kada se odbiju svi izdaci, organizatorima je doneo prihod u visini od 1,1 miliona evra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More