Gradi se novi centar svih religija u Beču

Foto:dijasporatv
591

Povodom izgradnje novog centra za religije u Beču, gradonačelnik dr. Michael Ludwig, sastao se ove nedelje sa predstavnicima brojnih verskih zajednica.

Gradonačelnik Beča, dr. Michael Ludwig, sastao se ove nedelje sa predstavnicima brojnih verskih zajednica u Beču i tom prilikom su postavljene smernice za osnivanje centra verskih zajednica „Campus der Religionen“ u novoj bečkoj četvrti Seestadt Aspern.

Sastanku su prisustvovali predstavnici rimokatoličke crkve, evangelističke crkve AB i HB, grčko-istočnjačke crkve, jevrejske verske zajednice, islamske verske zajednice, austrijsko-budističke verske zajednice, novoapostolske crkve u Austriji i verske zajednice Sika.

Posle sastanka gradonačelnik Michael Ludwig i bečki kardinal Christoph Schönborn su predočili i konkretne korake u pravcu osnivanja centra.

„Kampus religija mi je zaista na srcu jer pokazuje da smo mi u Beču u stanju da pokrenemo verske zajednice da komuniciraju jedne sa drugima. A ima delova sveta u kojima se religije koriste kako bi se stvarali sukobi, pa čak i vodili ratovi. Na suprot tome, mi ćemo u Beču imati jedan kampus koji će omogućiti dijalog između različitih verskih zajednica  i pokazati  da su religije i izvan svojih granica u stanju da povuku zajedničkim snagama“, izjavio je gradonačelnik Ludwig.

„Kampus pokazuje da religije u našem gradu zaista sarađuju. I dok se drugde na religije gleda kao na problem, a ne kao na  pozitivan faktor, važno je pokazati: Postoji i drugi put. Pri tom je važna slika kampusa u otvorenom društvu: On nije tvrđava religija, u kojoj se jedna religija suprotstavlja drugoj, već mesto gde će se u saradnji sa civilnim društvom raditi za dobrobit grada i ljudi koji u njemu žive“, rekao je između ostalog kardinal Schönborn.

Kampus je prvi veliki korak koji treba da pokaže svetu da saradnja religija može da pokrene pozitivne tokove u društvu. Gradonačelnik Ludwig se zahvalio svim religijama koje su do sada izrazile spremnost da učestvuju u ovom projektu i naglasio da je on i dalje otvoren i za sve druge verske zajednice koje se odluče da mu se pridruže.

Grad Beč za ovaj projekat stavlja na raspolaganje 10.000 kvadratnih metara prostora. On neće biti isključivo centar verskih obreda i međureligijskih susreta, već i važan obrazovni centar. Tako će se ovde preseliti i Visoka crkvena pedagoška škola (KPH) sa svojih 3.500 studenata. Osim sakralnih objekata, unutar Kampusa će se napraviti i zajednički prostor.

Polaganje kamena temeljca je predviđeno za 2020. godinu, a dve godine kasnije kampus religija bi trebalo da bude i zvanično otvoren.

Izvor Dijasporatv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More