Seme crnog bora iz Kremne stiglo u Arizonu

Pola Evrope pošumljeno od srpskog crnog bora

Foto: wikipedia
260

Centar za šumsko seme u Požegi je jedinstvena banka semenskog materijala, jedinstvena u Srbiji, sa godišnjom proizvodnjom oko milion sadnica.

U centru se nastavlja tradicija stare kremanske trušnice, i obezbeđuje kvalitetno seme četinara i lišćara, bez koga nema ni kvalitetnih sadnica, ni uspešnog pošumljavanja, prenosi RTS.

Nisu Kremna izabrana slučajno, kada je 1948. godine, otvorena prva srpska trušnica. Tara, Zlatar i Zlatibor su i tada bili baza izuzetnog genetskog potencijala naših autohtonih četinara, pa su se ovde bubnjevi okretali neprekidno, sušile šišarke i vadilo seme.

„Od crnoga bora smo, za 24 sata proizvodili 34-35 kilograma, zavisi kakav je bor, pola Evrope smo pošumili“, kaže Miljko Janković, penzioner Šumskog gazdinstva Užice.

Pre skoro 62 godine semena crnog bora su iz Kremne proputovala gotovo pola sveta i stigla u Arizonu. I lepo je znati da su od tih stotinak kilograma sićušnih zrna stasala moćna stabla, potvrdivši još jednom da je priroda najveća i u najmanjim stvarima.

U Požegi se koristi najsavremenija oprema za proizvodnju semena.

Šišarke se zagrevaju, šire, trusi se seme, odstranjuju krilca. Za omoriku, „caricu svih endema“, ovo područje je rodna kuća, jer njene prirodne obnove nema.

Foto: printscreen/rts

„Za kilogram semena Pančićeve omorike, potrebno je nekada oko sto kilograma šišarica“, ističe Predrag Tasić, šumarski inženjer Semenskog centra „Srbija-šuma“ u Požegi.

Kvalitetno seme crnog bora uspeva na ovom području i u nemogućim uslovima, dokazujući snagu genetskog koda, preostalog na situ evolucije.

Foto: printscreen/rts

„Snagom koju to seme sa sobom nosi, uspeva da hemijskim delovanjem rastvara podlogu i praktično od sterilne podloge stvori hranljivu koju koristi za razvijanje”, kaže Dušan Jevđović, inženjer „Šumskog gazdinstva“ u Užicu.

Fabrika u kojoj se, uz očuvanje porekla, stvara život, daje najkvalitetniji zalog za budućnost, da se zeleni i obnavlja.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More