Izum boljevačkih gimnazijalaca koji leči stres

Đaci su bili inspirisani imenom velikog Tesle, ali i mističnom planinom Rtanj

Foto: printscreen/RTS
312

Na Sajmu učeničkih kompanija u Nišu, drugu nagradu, među 34 kompanije, osvojili su gimnazijalci iz Boljevca. Pobednički antistres proizvod Apiramid izazvao je pažnju posetilaca Sajma i žirija, a pobeda vodi na republičko takmičenje. Njihova gimnazija “Nikola Tesla” jedina u istočnoj Srbiji ima dualno obrazovanje.

Za uklanjanje stresa, dovoljno je protrljati rukama metalne kuglice koje drži magnet, tvrde gimnazijalci iz Boljevca. Uspeli su da u to ubede i žiri.

“Ovo nije viđeno u Srbiji. Tako da nije bilo potrebe da tražimo korisnike po Sajmu, svi su dolazili kod nas”, kaže Danka Maslovarić iz Gimnazije “Nikola Tesla” u Boljevcu.

Foto: printscreen/RTS

Teodora Dobranović iz Gimnazije “Nikola Tesla” kaže da želi da jednog dana postane preduzetnik, da osnuje firmu.

Đaci su svakako bili inspirisani imenom velikog Tesle, ali i mističnom planinom Rtanj, tako je nastao antistres.

Iznad Rtnja, zbog naročitog elektromagnetnog zračenja, ne mogu leteti avioni. Toj planini pripisuje se pozitivan uticaj na frekvencije u ljudskom organizmu. Zbog toga što ima oblik piramide, đaci su svoj proizvod nazvali Apiramid. A napravili su i strip čiji je glavni junak direktor njihove škole.

“On je jako nervozan i ima puno posla, zatim prilazi učenik, donosi mu naš proizvod, on počinje da ga koristi, posao se smanjuje i završava ga efikasno i uspešno”, ispričala je Anja Kovačević, učenica drugog razreda Gimnazije “Nikola Tesla”.

“Škola podržava vrlo kreativne akcije i takmičenja i uvek će stajati iza dece koja se svojski trude da prezentuju našu školu i našu opštinu”, kaže Ivan Milutinović, direktor srednje škole “Nikola Tesla” u Boljevcu.

Osim Gimnazije, imaju i dva odeljenja mašinske struke, gde se školuju kadrovi za kompaniju “Agromehanika”. Od jeseni, u okviru dualnog obrazovanja, za potrebe novog hotela školovaće i turističke tehničare.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More