Srpsko blago: Tvrđava Koznik, u kojoj je i knez Lazar izdavao povelje (FOTO)

Iako je danas u ruševinama, sa tek delimičnio očuvanim bedemima i kulama, Koznik oduševljava sve zaljubljenike u prirodu i istoriju

Foto: Facebook/ Koznik grad vitezova
70

Stono mesto Stefana Nemanje u Rasini, dok je bio udeoni knez sredinom 12. veka, bila je tvrđava Koznik, nedaleko od Aleksandrovca, ukazuju arheološka iskopavanja. Ovaj “tvrdi grad” na 920 metara nadmorske visine bio je najviši u Srbiji i kontrolisao je put između župa Toplice i Rasa, kao i rudnike u klisuri Rasine. Tu je početkom 14. veka bio i zamak kneza Lazara.

Foto: Facebook/ Koznik grad vitezova

Smeštena na obroncima Kopaonika, tvrđava Koznik je u poznom srednjem veku bila značajno uporište vlasti kneza Lazara i despota Stefana. Iako je danas u ruševinama, sa tek delimičnio očuvanim bedemima i kulama, Koznik oduševljava sve zaljubljenike u prirodu i istoriju.

Foto: Facebook/ Koznik grad vitezova
Prvi pomen tvrđave je od 8. avgusta 1381. godine kada je knez Lazar u Kozniku izdao povelju Lavri Svetog Atanasija na Svetoj Gori.
Koznik 2013. godine, Foto: Facebook/ Koznik grad vitezova

Koznik se nalazio i u okviru države kojom je vladao knez, a zatim despot Stefan Lazarević.

Turci su prvi put osvojili Koznik 1427. godine.
Posle sklapanja srpsko-turskog mirovnog ugovora 1444. godine Turci su despotu Đurđu Brankoviću vratili Koznik.
Foto: Facebook/ Koznik grad vitezova
Turci ponovo zauzimaju Koznik, a posle smrti sultana Murata II 1451. godine njegov sin i naslednik Mehmed II despotu Đurđu vraća Toplicu, Dubočicu i oblasti oko Kruševca i Koznika.
Iste oblasti Osmanlije će konačno zauzeti u septembru ili oktobru 1453. godine.
Pod turskom vlašću stanovnici sela Strelar kod Koznika davali su tvrđavi Koznik 30.000 strela godišnje, zbog čega su bili oslobođeni plaćanja harača, ispendže i drugih nameta. Železne vrhove za te strele kovali su koznički Cigani, koji su imali iste povlastice.
Foto: Facebook/ Koznik grad vitezova
Od nekadašnjih devet kula Koznika delimično su očuvane četiri kule. Koznik je danas zaštićeni spomenik kulture.
Foto: Facebook/ Koznik grad vitezova
Tvrđava Koznik nalazi se na devet kilometara zapadno od Aleksandrovca i desetak kilometara severozapadno od Brusa.
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More