Pronađite Nanin kladenac, nekada zborno mesto hajduka

"Pozdravi buljubašu, daj mu tas i kaži mu da mi ga je juče dao da se napijem vode na Naninom kladencu."

G. Mitić
657

Postoji nekoliko mesta u pirotskom kraju do kojih sam prvi put došao u vreme kada je moja knjiga bila u fazi pripreme za štampu i izdavanje, a koja su zbog lepote i zanimljivosti sasvim sigurno mogla da pronađu svoje mesto u njoj. Jedno od njih je Nanin kladenac u blizini Pokrovenika, koga sam posetio 10. marta 2018. Moja preporuka je da iskoristite neobično toplo i suvo jesenje vreme za posetu ovom zanimljivom mestu, piše Goran Mitić, autor knjige “Lepa, zanimljiva i manje poznata mesta u pirotskom kraju”, za koju kažu da je svojevrstan vodič kroz okolinu Pirota.

Napušteno selo, Foto: G. Mitić

Pokrovenik je veoma živopisno staroplaninsko selo. Nalazi se na oko 16 km severno od Pirota. Do njega se relativno lako dolazi – krenete putem za Zavojsko jezero, prođete Koprivšticu i skrenete levo na makadamski put koji vodi pravo do sela. Ova deonica je duga oko 2.5 km i preporučujem vam da je pređete peške. Inače, solidnog je kvaliteta tako da do samog Pokrovenika možete stići i automobilom.

Na ulasku u Pokrovenik ostaviće vas bez daha panorama ovog nekada velikog sela. Nažalost, većina seoskih kuća je odavno napuštena. Uglavnom su građene od kamena i pokrivene kamenim pločama pa otuda i ime nazivu sela. Neki ga nazivaju i Pokrevenik.

Da bi ste stigli do Naninog kladenca, prođite dobar deo sela i otprilike na polovini skrenite levo gore, na mestu prikazanom na sledećoj slici:

Važan putokaz, Foto: G. Mitić

Kreće najteži deo relacije jer je uspon jak, a seoski put kasnije postaje uska staza. Usput vam se otvara lep pogled na selo i staroplaninski venac na istoku. Potvrda da se nalazite na pravom putu treba da budu mala borova šuma zapadno od sela i jedna česma sa pojilom za stoku.

Foto: G. Mitić

Posle otprilike 15-20 minuta od skretanja u selu, trebalo bi  da izađete na zaravan koja je na skoro 900 m nadmorske visine i na kojoj se nalazi stari Ozrimski krst. Ne znam njegovu istoriju i nisam uspeo da pronađem priču o poreklu njegovog imena. U neposrednoj blizini krsta se nalazi raskrsnica seoskih puteva – desno se može za severni deo Bukovačkog dola i kraj koji se naziva Skrivena, a nalazi se između Pokrovenika i donjeg toka Visočice (nizvodno od Zavojskog jezera), a levo za drugi, južni deo dubokog Bukovačkog dola i selo Temsku.

Ozimirski krst, Foto: G. Mitić

Da bi stigli do Naninog kladenca, krenite putem levo. On može da bude blatnjav i teško prohodan, ali nepogrešivo vodi do samog odredišta. U jednom trenutku će vam se sa leve strane ukazati severne padine Golaša, planinskog venca koji se prostire južno od Pokrovenika i čiji je najviši vrh visok 1112 m.

Put zatim vodi ispod samog venca Golaša, teren je prilično valovit, a usput ćete preseći par planinskih potoka i preći preko nekoliko livada. Kada sam prvi i za sada jedini put išao u potragu za Naninim kladencem u martu 2018, par puta mi se učinilo da sam stigao na odredište i isto toliko puta sam se razočaravao i čak razmišljao o odustajanju. Kraj je pust i jedino ukoliko budete imali sreće moći ćete da pitate nekog lovca ili seljaka za usmerenje.

Teren valovit, put loš Foto: G. Mitić

Posle nekih 35 minuta hoda od Ozrimskog krsta (ili otprilike 1.5 km) stigao sam do mesta gde se nalazi Nanin kladenac. Neposredno je pored puta koji dalje produžava za Temsku. Za one koji očekuju nešto spektakularno, on može predstavljati i razočaranje, jer se ne izdvaja ničim posebnim po svom izgledu od brojnih drugih izvora koje ste posećivali. Kada sam se našao pored njega, bio je izuzetno bogat vodom i formirao je potočić koji se slivao prema Bukovačkom dolu i reci Temštici.

Nanin kladenac, Foto: G. Mitić

Ovde bi trebalo dobro odmoriti pred povratak preko Ozrimskog krsta i Pokrovenika. U junu 2011. godine, ja sam pokušao da do ovog mesta dođem iz pravca Temske. Put za Nanin kladenac i Pokrovenik se odvaja od asfaltnog puta za Topli Do malo posle sela, odnosno neposredno iznad poznatog kupališta Krivi vir. Međutim, uspon je jak, put većim delom prolazi kroz šumu i nije obeležen, ima nekoliko usputnih račvanja puteva, tako da sam posle sat vremena tumaranja po šumovitom kraju koji se naziva Bukovica, odlučio da odustanem i vratim se u Temsku. Zbog toga za odlazak do Naninog kladenca preporučujem put preko Pokrovenika, jer je on dosta lakši, a i kraći.

Pošto je u prošlosti Nanin kladenac predstavljao interesantno mesto za hajdučke družine, njegova okolina je kao i sam Pokrovenik na stalnoj meti tragača za zlatom. A s obzirom da se u okolini Pokrovenika nalazi nekoliko mesta sa “hajdučkim” imenima, ovaj kraj često obilaze ljudi koji, obično noću i sa priručnim detektorima i krampovima, pokušavaju da pronađu sreću. Posebno su im interesantna teška kamena korita iz kojih se nekada napajala stoka. Zbog toga su mnoga od tih korita polomljena i potpuno uništena, a neki planinski izvori su nakon toga i potpuno presahli.

Ovo mesto sam pomenuo u svojoj knjizi u delu o selu Oreovici i čuvenom hajdučkom četovođi Stojanu Stefanoviću Dubanći, poznatijem kao Stojan Oreovački. Ovaj neustrašivi borac predstavljao je strah i trepet za Turke u pirotskom kraju, a umeo je da se veoma brzo preruši i tako prevari Turke. Kada su jednom prilikom Turci organizovali veliku poteru sa oko tri stotine ljudi, protiv Stojanove hajdučke družine, on se prerušio u seljaka i umešao u poteru. Ceo dan je bio sa Turcima, a da ga oni nisu prepoznali. Seljaci koji su to znali nisu hteli da ga odaju.

Pri povratku iz potere, buljubaša (kapetan u turskoj vojsci) je zastao kod Naninog kladenca da se napije vode. Uzeo je svoj tas (vrsta posude za vodu), napio se vode i dao drugima da piju iz njega. Uzeo je i Stojan, napio se hladne izvorske vode i umakao u šumu sa tasom. Sutradan je po jednom seljaku poslao buljubaši tas uz pozdrav: Pozdravi buljubašu, daj mu tas i kaži mu da mi ga je juče dao da se napijem vode na Naninom kladencu.”

G. Mitić – Pirotski kraj 

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More