Kuće u obliku lopte kao sa druge planete – made in Holandija (FOTO+VIDEO)

Dris Kraikamp, Holanđanin čiji je nesvakidašnji dizajn kuća u obliku lopti, početkom osamdesetih bio implementiran u eksperimentalnom naselju u Hertogenbošu

Foto:Youtube/Printscreeen
221

Stanovnici evropskog kontinenta imaju različite arhitekture svojih naselja, ali jedno im je zajedničko – sve kuće i zgrade su četvrtastog oblika. To je uobičajen koncept gradnje, bilo da se radi o severu, jugu, zapadu ili istoku Evrope. No jedna zemlja je ponudila potpuno drugačiji koncept življenja – kuće u obliku lopti.

Očigledno su arhitekte,  koja inače vole da na talasima svoje mašte probaju i nešto drugačije, odlučile da ovaj uobičajen standard malo modifikuju. Jedan od takvih bio je i Dris Kraikamp, Holanđanin čiji je nesvakidašnji dizajn kuća u obliku lopti, početkom osamdesetih bio implementiran u eksperimentalnom naselju u Hertogenbošu.

Naselje pod imenom Bolvoningen finansirala je holandska država, a ovaj arhitekta je rekao da je stanarima njegovih kuća želeo da obezbedi optimalno iskustvo prirode u svim njenim aspektima.

Ove kuće imaju nekoliko nivoa i nalaze se u neposrednoj blizini lokalnog parka, te tako grane drveća možete dodirnuti čim otvorite prozor.

Kuća je okrugla i ima prozore ka svim stanama sveta, što čini da se ljudi osećaju kao da su usred šume. Celo naselje u šumi podseća na gomilu ogromnih pečuraka, jer su sve ofarbane u belo.

Unutrašnjost kuća je takođe vrlo interesantna, kuće imaju dve spavaće sobe, kuhinju i kupatilo na prvom nivou, dok je na poslednjem spratu dnevna soba sa panoramskim pogledom. Sve prostorije su uspele da stanu u loptu prećnika svega 5,5 metara.

S obzirom da životni prostor ovde nije prevelik, kuće su bile vrlo popularne među samcima i mladim parovima, a u jednoj od kuća ovog naselja je stanovao i glavni arhitekta Bolvoningena, Kraikamp.

T.NJEGOMIR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More