Prolećni termin škole za decu iz rasejanja, prijava u toku

Centar za Srbe u rasejanju "Sveti Sava" poziva na prolećni kamp

Foto: centarsvetisava.org.rs
115

Centar za Srbe u rasejanju “Sveti Sava” ove godine pravi izuzetak i organizuje prolećnu smenu škole za decu iz rasejanja. Letnja škola “Sveti Sava” poznata je po svom terminu u julu, ali ove godine su napravili izuzetak.

Prema rečima Radmile Kunčer, direktorke Letnje škole “Sveti Sava” – škole srpskog jezika i kulture za decu i mlade iz rasejanja i Srbije, uveli su prolećnu smenu, od 14. do 21. aprila, pored uobičajene letnje smene koja se održava od 20. do 29. jula.

“Termin za prolećnu smenu odabrali smo na predlog roditelja iz Evrope kada se dani školskih raspusta, u najvećem delu, poklapaju u mnogim zemljama gde se slavi Uskrs po Gregorijanskom kalendaru. Svoj identitet smo stekli gradeći Školu uz pridev – letnja. San nam je da imamo i sezonske programe i bilo ih je u oktobru, u februaru… Sada prvi put, na poziv roditelja iz rasejanja, gradimo “prolećnu”
Letnju školu “Sveti Sava””, kaže naša sagovornica, direktorka ove škole.

Smeštaj, ishrana i program Škole ostvaruje se u Domu učenika “Jelica Milovanović”, u centru Beograda, u Krunskoj ulici, s tim što će u ovoj prolećnoj smeni smeštaj dece iz inostranstav biti organizovan kod roditelja ili rođaka, a ishrana i program u Domu.

Prvi program škole ostvaren je 1995. godine, a polaznici su bila deca iz gotovo svih evropskih zemalja i sa drugih kontinenata: Australije, Azije i SAD-a.

“Ono što nam čini najveću radost: mnoga deca se vraćaju godinu dve u našu Školu, sve dok ne prerastu projekat. Model Škole je jednostavan, pre podne se održavaju časovi (čas Srpskog jezika, čas Književnosti i kreativan čas), a posle podne radionice, sportske aktivnosti i susreti sa znamenitim ličnostima srpske kulture (sa književnicima, glumcima i drugim poslenicima kulture). Mladi i stručni profesori vode manje grupe učenika i sa njima razgovaraju (glume, pevaju, slikaju). Na časovima deca se ne ocenjuju, ne proverava im se znanje, već se podstiče radoznalost i razvija ljubav prema srpskom jeziku. Ujedno, organizuju se posete obližnjih spomenika kulture, manastira, muzeja… I jednodnevni izlet na Avalu”, objašnjava naša sagovornica.

Foto: centarsvetisava.org.rs

Škola je namenjena deci uzrasta od 8 do 18 godina, smeštaj je u domu roditelja ili rođaka, samo u prolećnoj smeni, a u letnjoj smeštaj je, po izboru roditelja, u Domu učenika “Jelica Milovanović” ili u vlastitom smeštaju. U Domu je i celodnevna ishrana.

“Naš radni dan traje od doručka u 9 do 21 č. Po želji roditelja, radni dan njihovog deteta biće prilagođen u poslepodnevnim satima. Po budućim rezultatima konkursa očekujemo sufinansiranje od strane Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i ranijih godina i sufinansiranje roditelja ili udruženja iz dijaspore”, objašnjava Radmila Kunčer.

Cena prolećne smene je 350 evra za smeštaj, ishranu i troškove programa ukoliko je dete smešteno u Domu, a ukoliko je reč o smeštaju u kući cena je 220 evra i 9500 dinara za ishranu i troškove programa.

Svi zainteresovani mogu da se jave Školi na telefon(Viberom) +381 64 126 28 91 i mejlom: kuncerradmila@centarsvetisava.org.rs

“Naš radni dan je dug za mnoge koji pogledaju satnicu u našem programu; za decu i nas nije. U to se uvere roditelji na završnoj svečanosti. Po završetku prve Letnje škole “Sveti Sava” 1995. godine, pa nadalje uvek kazujem roditeljima: upišite vaše dete ove godine, iduće ono će vas podsećati na vreme upisa”, poručuje naša sagovornica.

I. Lukić

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More